Kijev bármilyen kompromisszumra kész Szavcsenko cseréjével kapcsolatban


A kijevi kormány bármilyen kompromisszumra hajlandó Nagyija Szavcsenko, az Oroszországban elítélt pilótanő ügyében, akit két orosz újságíró megöléseért itéltek 22 évre – írja a RIA Novosztyi Jurij Tanditra, az SZBU vezetőjének tanácsadójára hivatkozva.

Az elmúlt napokban röppent fel a hír, miszerint az oroszok felajánlották Szavcsenkót cseréljék el, két orosz állampolgárra, akik az USA-ban raboskodnak kábítószeres ügyek miatt. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtószóvivője azonban semmit sem tud erről, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete pedig bejelentette, hogy Washington nem vizsgálja ennek a cserének a lehetőségét.

„Tárgyalások folynak. A mi oldalunkról mindent megtettünk, hogy Nagyija szabad legyen. Bármilyen kompromisszumra hajlandóak vagyunk”

– mondta Tandit közben az magyarázva, hogy aggódik a pilótanő egészségéért. Ugyanakkor Vagyim Prisztajko, az ukrán külügyminiszter helyettesének elmondása szerint, Alekszandr Alekszandrovicsot és Jevhenyij Jerofejevet, akiket 2015 folyamán fogtak el Donbásszon készek elcserélni a pilótanőre.