Törvénytervezet a donbászi megyeközi territoriális egységről


Az Ellenzéki Blokk hat parlamenti képviselője törvénytervezetet nyújtott be egy megyeközi területi egység létrehozásáról. A javaslat szerint a térség az Ukrajna által nem ellenőrzött donbászi régiót foglalná magába – közölte az Interfax-Ukraina.

A tervezet megalkotói a körzetnek önálló államirányítási rendszert és „különleges jogi státuszt” biztosítana. A terület legfelső szerve a közgyűlés lenne, melyet képviseleti, rendeletalkotási és felügyeleti funkcióval ruháznának fel, és saját jogkörén belül teljhatalommal bírna. A 75 tagú testület élén az elnök állna, akit öt évre választanának.

A törvénytervezetben szerepel a megyeközi territoriális egység elnökének megválasztása, akinek megbízatása szintén öt évre szólna, valamint a végrehajtó bizottság létrehozása is.

A dokumentum szerint a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozna annak elfogadása, hogy az orosz és más nemzeti kisebbségek nyelvének használata az államnyelvével azonos elbírálás alá essen, valamint az erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése, e testületek struktúrájának és létszámának meghatározása, a közrend fenntartására hivatott népi milícia tevékenységének koordinálása.

A dokumentum a közigazgatási egység vezető testületét külkereskedelmi és egyéb nemzetközi tevékenységre lehetőséget biztosító jogokkal is felruházná, illetve szabályozná együttműködését a helyi és központi ukrán szervekkel.

A törvénytervezetet egy hete iktatták a parlamentben, ám bizonyosan jóval korábban íródott, mivel javaslatként az szerepel benne, hogy a leendő közigazgatási egységben a választásokat 2015. október 25-én tartsák.

Nem tisztázott, összefügg-e az Ellenzéki Blokk lépésével, de a korrespondent.net szerint Petro Porosenko bejelentette: az ukrán hatalom kész tiszta választásokat tartani Donbászon. Az elnök Twitter-oldalán úgy fogalmazott, hogy az ország elnökeként hajlandó együttműködni azokkal, akiket a nép választ. A kormányfő reagált arra a felvetésre is, miszerint Rinat Ahmetov és Jurij Bojko kaphat vezető funkciót a térségben. „Amennyiben Ahmetov úr és Bojko úr úgy határoz, hogy indul a választáson, és megnyeri azt, azaz támogatást kap Donbászon, akkor ez Donbász népének választása lesz” – fogalmazott Porosenko.

forrás_KISZO