Ukrajna sötét jövőképe


A Forbes magazin egyik elemző cikke szerint Ukrajna nem számíthat sem az Egyesült Államok, sem Európa segítségére. Gyakorlatilag saját magára maradt.

A tekintélyes lap írása azt taglalja, hogy sem Amerika, sem Európa nem fog a jelenleginél jobban konfrontálódni Oroszországgal Ukrajna miatt. Sőt, inkább azt prognosztizálja, hogy enyhíteni fognak a Moszkvával szemben bevezetett szankciókon, mert a gazdasági helyzetük ezt kívánja meg. Számukra annyira nem lényeges Ukrajna helyzete, hogy miatta újabb károkat szenvedjenek el. Valószínűbb, hogy a háttérben kiegyeznek Oroszországgal, aminek nyilván Ukrajna lehet a szenvedő alanya.

Arra is kitér a cikk, hogy Európa és az USA is elfáradt már Ukrajna vonatkozásában, nem tudnak, és nem is akarnak annyi pénzt adni Kijevnek, ami elegendő lehet gazdaságának talpra állítására. Ha ezt a kijevi vezetők másként gondolták, akkor nagyot tévednek.

A Krím félsziget kapcsán pedig úgy fogalmaz a Forbes cikke, hogy bár a terület sorsáról döntő népszavazás ha nem is volt teljesen tiszta és átlátható, de az tény marad, hogy a félsziget Oroszország része volt sokáig, és az ott élők az orosz etnikum tagjai. Elképzelhetőnek tartanak egy újabb népszavazást, már nemzetközi megfigyelők részvételével, ami legitimálhatná a Krím Oroszországhoz való visszatérését.

Összességében az írás nagyon szomorú jövőképet vázol Ukrajnára nézve. Az ország csupán egy alkutárgy Moszkva és a világ vezetői között.