900-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz a Balkánról


Balkáni országokból, Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából, Szerbiából, Montenegróból és Albániából összesen 877-en csatlakoztak az Iszlám Államhoz, hogy a terrorszervezet oldalán vegyenek részt a szíriai és iraki harcokban – hangzott el szerdán Szarajevóban egy dzsihádistákról szóló konferencián.

A rendezvényt a balkáni oknyomozó újságírói hálózat a BIRN szervezte azzal a céllal, hogy rávilágítson, hányan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, valamint miként folyik a fiatalok radikalizációja, illetve a toborzás.

A rendelkezésre álló információk szerint a legtöbben 2012-ben és 2013-ban csatlakoztak az iraki és szíriai harcokhoz. A legtöbben, háromszázan, Koszovóból mentek el. Macedóniából 207-en, Bosznia-Hercegovinából 200-an, Albániából 107-en, Szerbiából 50-en, Montenegróból pedig 13-an vettek részt külföldi harcokban az IÁ oldalán.

A konferencia résztvevői viszont a csatlakozók számánál riasztóbbnak tartották azt, hogy számos egykori harcos már vissza is tért szülőhazájába, így összesen 299-en már ismét a Nyugat-Balkánon vannak.

A visszatérőket nem tartóztatták le, a rendőrség viszont folyamatos megfigyelés alatt tartja őket. Megállapították ugyanakkor, hogy egyre kisebb azok száma, akik a harcokra vállalkoznak, ennek pedig legfőbb oka az, hogy szinte az összes érintett ország törvényben tiltotta meg a külföldi harcokban való részvételt, illetve a toborzást. Ez utóbbi egyébként a leggyakrabban az illegálisan létrehozott imahelyeken és a dzsámikban, valamint azinterneten keresztül történik.

forrás_faktor