A németek szerint Moszkvából irányítják a kelet-ukrajnai területeket


Az orosz kormány irányítja a felkelők ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területek közigazgatási ügyeit – írta szerdán a Bild című német lap egy kiszivárgott orosz kormányzati dokumentumra hivatkozva.

A lap a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által életre hívott, “Donyeck és Luganszk régió érintett délkeleti területeinek humanitárius segélyezését szolgáló tárcaközi bizottság” nevű testület 2015. október 23-i ülésén készült jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, a dokumentumból kitűnik, hogy beigazolódott, amitől megfigyelők régóta tartottak: az orosz kormány dönt a lázadó területek minden ügyében.

A bizottság hat munkacsoportot alakított (pénzügyi és adózási jog; vámpolitika és lakás-, illetve közszolgáltatási ügyek; az ipar helyreállítása; energiahordozókkal folytatott kereskedelem; a villamos energia piacának létrehozása; közlekedési infrastruktúra), ezek a legapróbb részletekig szabályozzák az adott ügyeket.

A Bild által megkérdezett szakértők nem tapasztaltak eltérést a felkelő területek igazgatására életre hívott bizottság és az orosz belföldi ügyekkel foglalkozó hasonló testületek üléseinek jegyzőkönyvei között.

A lap hozzátette, hogy a bizottság rendszeres tanácskozásain orosz hatóságok, köztük a versenyhivatal és a szövetségi vámügyi hivatal képviselői is részt vesznek, és a tavaly októberi értekezleten csak egy ukrán volt jelen, a DTEK energetikai társaság képviselője. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság és Luganszki Népköztársaság vezetőit csak az ülés eredményeiről tájékoztatták.

Hírszerzési körökben a Bildnek megerősítették, hogy Moszkva teljes mértékben ellenőrzi a kelet-ukrajnai lázadó területeket, és úgy tűnik, Oroszország csatlósállamaivá tette őket, ami az ukrán válság politikai rendezéséről 2015 februárjában kötött minszki megállapodások egyértelmű megsértését jelenti.

(MTI)