Ahmetov szegényebb, Porosenko gazdagabb lett


Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere 4,6 milliárd dollárral lett szegényebb egy év alatt. Erről tanúskodik a Forbes-Ukrajina legfrissebb jelentése.

Ahmetov vagyona az utóbbi egy év alatt 2,3 milliárd dollárra csökkent. Ez a hatalmas vagyoncsökkenés a vasérc és a fém világpiaci árának csökkentésével magyarázható, illetve azzal, hogy a milliárdos szinte mindegyik vállalatának hatalmas adósságai vannak.

A második helyen Igor Kolomojszkij van, aki korábban a Dnyepropetrovszk megye kormányzója volt, de tavaly elvesztette tisztségét, mint ahogyan az Ukrnafta irányítását. A Privát bankcsoport azonban még mindig jelentős jövedelmet biztosít számára.

Hennagyij Boholjubov is a Privát Bank tulajdonosainak egyikeként még mindig 1,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A Forbes Petro Porosenko, ukrán elnök vagyonát 858 millió dollárra becsüli, ami százmillióval nagyobb az előző évi becslésnél.

Ukrajna 100 leggazdagabb emberének vagyona “mindössze” 20 milliárd dollár, ami a tavalyi évhez képest negyedével csökkent. Összehasonlításképp Bill Gates, a Microsoft alapítójának vagyonát 76 milliárd dollárra becsülik.