Hatvanan haltak meg a kormányerők és a lázadók összecsapásában a Vörös-tenger partján


Legalább 60 ember halt meg a jemeni kormányerők és a síita lázadók között kedd óta tartó összecsapásoknak az ország északnyugati részén. A halottak háromnegyede a kormányerőkhöz tartozott.

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök erői a Vörös-tenger partján található Midi városból meglepetésszerű hadműveletet indítottak egy szomszédos településre a síita vallású húszi lázadók ellen. A lázadók viszont körbevették a támadókat, és heves összecsapás tört ki.

A kormányerők az elmúlt egy évben már öt déli tartományt foglaltak vissza a lázadóktól, valamint a főváros, Szanaa környékén néhány körzetet is. Szanaa azonban még a lázadók kezén van. A kormányerők Szaúd-Arábiában kiképzett alakulatai pedig december közepén behatoltak Jemenbe, és kisebb területeket foglaltak el. Januárban például a tengerparti Midit.

A szemben álló felek április 10-étől tűzszünetet tartanak, április 18-án pedig béketárgyalásokat kezdenek Kuvaitban.

Az al-Kaida jemeni szárnya (AQAP) elfoglalt egy hosszú tengerparti területet délen, az Arab-tenger partján. Azóta a kormányhadsereg az AQAP fegyvereseivel vív összecsapásokat ebben az országrészben. A kormányerők szerdán visszafoglalták Áden AQAP által ellenőrzött részeit, és elfogott több tucatnyi feltételezett terroristát. Akiket nem sikerült elfogni, azok elmenekültek.

Amerikai fegyveres egységek pilóta nélküli repülőgépekről többször támadtak az AQAP-ra az utóbbi napokban, és a szervezet több tucatnyi tagját megölték – írja az MTI.

mti