Hatvanan haltak meg a kormányerők és a lázadók összecsapásában a Vörös-tenger partján

TAIZ, YEMEN - FEBRUARY 14: A member of forces loyal to President of Yemen Abd Rabbuh Mansur Hadi is seen after capturing Hasab neighborhood following clashes with Houthis and Yemen's former President, Ali Abdullah Saleh's forces, in Taiz, Yemen on February 14, 2016 (Photo by Abdunnaser Al Saddek/Anadolu Agency/Getty Images)

Legalább 60 ember halt meg a jemeni kormányerők és a síita lázadók között kedd óta tartó összecsapásoknak az ország északnyugati részén. A halottak háromnegyede a kormányerőkhöz tartozott.

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök erői a Vörös-tenger partján található Midi városból meglepetésszerű hadműveletet indítottak egy szomszédos településre a síita vallású húszi lázadók ellen. A lázadók viszont körbevették a támadókat, és heves összecsapás tört ki.

A kormányerők az elmúlt egy évben már öt déli tartományt foglaltak vissza a lázadóktól, valamint a főváros, Szanaa környékén néhány körzetet is. Szanaa azonban még a lázadók kezén van. A kormányerők Szaúd-Arábiában kiképzett alakulatai pedig december közepén behatoltak Jemenbe, és kisebb területeket foglaltak el. Januárban például a tengerparti Midit.

A szemben álló felek április 10-étől tűzszünetet tartanak, április 18-án pedig béketárgyalásokat kezdenek Kuvaitban.

Az al-Kaida jemeni szárnya (AQAP) elfoglalt egy hosszú tengerparti területet délen, az Arab-tenger partján. Azóta a kormányhadsereg az AQAP fegyvereseivel vív összecsapásokat ebben az országrészben. A kormányerők szerdán visszafoglalták Áden AQAP által ellenőrzött részeit, és elfogott több tucatnyi feltételezett terroristát. Akiket nem sikerült elfogni, azok elmenekültek.Amerikai fegyveres egységek pilóta nélküli repülőgépekről többször támadtak az AQAP-ra az utóbbi napokban, és a szervezet több tucatnyi tagját megölték – írja az MTI.

mti