Különös kivonulás: tömött orosz hadihajók tartanak Szíriába


Az Oroszország által nemrég bejelentett részleges szíriai kivonulás, ami meglepte a világot, lehet, hogy nem is egészen az, aminek elsőre tűnt. Visznek el ugyan dolgokat, még repülőket is, de közben merülési vonalig süllyedő, tehát dugig rakott hajók tartanak odafelé. Lehet, hogy komolyabb felszereléseket kap Aszad, ezért is a palmyrai siker – írja a Privátbankár külföldi forrásokra hivatkozva.

Jégtörő is ment

Putyin kivonulási bejelentése után pár nappal egy, a Fekete-tengeri Novorosszijszkban állomásozó jégtörő kifutott a kikötőből. Mindenki azt hitte, megy vissza a Jeges-tengerre, ahová való, ehelyett Tartuszba, a szíriai orosz tengeri bázisra vonult. Merülési vonala alig látszott ki a vízből, úgy meg volt rakva.

A Reuters elemzése szerint a részleges kivonulás bejelentése óta az oroszok több nehéz felszerelést és ellátmányt vittek Szíriába, mint amennyit elhoztak onnan. Az persze nem ismert, hogy a hajók pontosan mit is szállítottak, mint ahogy az sem, hogy a kivont vadászgépeket hazakísérő szállító repülők mit hoznak magukkal.

Hosszú ideiglenes állomásozás

A mozgás mindenesetre arra utal, hogy Oroszország továbbra is erősen támogatja az Aszad-féle szír hadsereget, a kevesebb légitámogatást esetleg több felszerelés kompenzálja, illetve a Szíriában maradó orosz támaszpontokat jobban felszerelik, hogy szükség esetén újra könnyen mozgósítható legyen a teljes hadigépezet. Vélhetően ilyen eset lenne, ha fenyegetve lennének a támaszpontok, vagy ha valaki Aszadot akarná megdönteni.

Oroszország jelenleg egy légi-, és egy tengeri bázist tart fenn Szíriában, Putyin közlése szerint mindkettőt meg is óhajtja tartani, és jól védetté akarja őket tenni, feltehetően akár terrortámadás ellen is. A Szíriában való „ideiglenes állomásozás” így a tervek szerint hosszúra fog nyúlni, akárcsak nálunk hajdanán.

Odafele mélyebbre merülnek

A Reuters számítása szerint Oroszországnak 36 vadászrepülője lehetett Szíriában, és ezek felét vonta vissza. Ugyanakkor több hadihajót tart a Földközi tengeren, mint a kivonás bejelentésekor. Ezek szerepe elsősorban a szállítóhajók védelme lehet, de adott esetben tengerről indítható cirkálórakétákat is felbocsáthatnak, köztük olyanokat is, melyek céljukat 3 méter pontossággal képesek megközelíteni.

Az orosz hajókat a Boszporuszon való áthaladáskor lehet megfigyelni, és ott észlelik, hogy a Szíria felé tartók meg vannak pakolva, a visszafelé jövők merülési vonala jócskán a vízszint felett van, vagyis üresek lehetnek. Több csapat-, és hadifelszerelés szállítására rendszeresített hajó volt köztük, és összesen öt áruszállítót figyeltek meg, köztük egy olajtankert.

forrás_privatbankar.hu