Porosenko frakciója a lembergi polgármester pártját próbálja visszacsábítani a koalícióba


A Petro Porosenko ukrán elnök mögött álló parlamenti frakció tárgyalást kezdett csütörtökön az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) nevű párt parlamenti vezetőivel, hogy az ellenzékbe vonult képviselőcsoport térjen vissza a kormánykoalícióba.

A megbeszélésről – amelynek célja, hogy megoldják a kormánytöbbség megszűnésével keletkezett belpolitikai válságot – Alekszij Honcsarenko, az államfő mögötti tömörülés frakcióvezető-helyettese tájékoztatta Kijevben a sajtót. Szavai szerint az Önsegély képviselői azt mondták, hogy belépni a kormánykoalícióba nem szándékoznak, készek viszont bizonyos feltételek mellett aláírni egy olyan megállapodást, amely szerint kívülről támogatnák a kisebbségben kormányzó kabinetet.

Honcsarenko megjegyezte, hogy a jelenlegi alkotmány ezt egyelőre nem teszi lehetővé, de ha módosítják az alaptörvényt, lehet szó ilyen egyezségről.

A kormánykoalícióban maradt két párt, Petro Porosenko Blokkja és a jelenlegi miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk vezette Népi Front kedden tárgyalt Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártjával egy új kormánykoalíció létrehozásáról. Timosenko azonban a megbeszélésen rendkívül nehezen teljesíthető követeléssel állt elő. Közölte, hogy frakciója csak azután hajlandó aláírni egy új koalíciós megállapodást, ha előbb 18 – főként szociális jellegű – előterjesztést megszavaz a törvényhozás.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál csütörtökön az elnöki hivatalhoz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt: a koalíciós tárgyalásokkal párhuzamosan a két kormánypárt igyekszik parlamenti létszámát úgy növelni, hogy függetleneket – köztük az Önsegély képviselőcsoportjából korábban kizárt képviselőket – próbál frakciójába becsábítani.

A kiadvány szerint szerdán egy, csütörtökön pedig két új taggal bővült az elnök mögött álló frakció. Tíz képviselő belépésével meglenne a két párt többsége a 450 fős törvényhozásban.
A válságot az okozta, hogy februárban nem sikerült bizalmatlansági indítvánnyal elmozdítani az országban népszerűtlenné vált Jacenyukot a miniszterelnöki posztról, emiatt a Haza és az Önsegély kilépett a koalícióból.

mti