Washington és Moszkva: Aszad távozni fog


John Kerry amerikai külügyminiszter arról tájékoztatott több arab országot, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodtak, hogy a véres szíriai polgárháború rendezését célzó jövőbeli békefolyamat részeként Bassár el-Aszad szíriai elnök távozni fog egy másik országba. Aszad ugyanakkor egy interjújában bejelentette, hogy hajlandó beleegyezni az előre hozott elnökválasztásba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik név nélkül nyilatkozó diplomatájára hivatkozva az al-Hayat azt írta, egyelőre nem tűztek ki időpontot Aszad távozására. Az Egyesült Államok és Oroszország közötti egyezséget állítólag zárt ajtók mögötti diplomáciai egyeztetéseken kötötték meg. Az alku az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni katonai műveleteket is tartalmaz – írja az MTI.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja rámutatott arra, az utóbbi időben számos, egymásnak ellentmondó beszámoló látott napvilágot az Aszad sorsát érintő, állítólagos amerikai-orosz alkukról. Az izraeli lap szerint az al-Hayat a szaúdi keményvonalas nézetekhez igazodva tudósít a szíriai válságról, és így elképzelhető, hogy az Öböl-menti országok valamelyikétől származó értesülés célja a nyomásgyakorlás.

Az előrehozott elnökválasztásokat illetően a szíriaiak véleménye a döntő, és ha megvan erre a “népakarat, akkor ez nem jelent számomra problémát” – mondta Aszad. Egy ilyen lépésről Szíria közvéleményének kell állást foglalnia, nem a kormányzat vagy az elnök véleménye számít – hangsúlyozta.

Aszad szerint Szíria számára a közvetlen elnökválasztás jelentené a jobb alternatívát az államfő parlamenti megválasztása helyett.

Ezzel a választások szabadabbak lennének a különböző politikai erők befolyásától, és így teljes egészében csak a szíriai néptől függenének – vélekedett Aszad, aki megerősítette, hogy “minden szíriai állampolgárnak a világ bármely pontján joga van szavazni”.

Szükség van az orosz légierőre
A Ynet szerint miután Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban bejelentette, hogy kivonja erőinek egy részét Szíriából, olyan spekulációk láttak napvilágot, miszerint Putyin ezzel jelezte Aszadnak, hogy amennyiben a szíriai elnök szabotálná a polgárháború politikai megoldását, azzal az orosz katonai támogatást kockáztatná. Néhány nap múlva azonban világossá vált, hogy az orosz légierő részleges kivonása ellenére Moszkva továbbra is jelentős segítséget nyújt Damaszkusznak.

Aszad szerint a tények önmagukért beszélnek. “A terroristák, különösen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet erői megkezdték a visszavonulást” – mondta Aszad.