Az SZBU-t már jó ideje a CIA irányitja


Vitalij Zaharcsenko, Ukrajna korábbi belügyminisztere szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat már régen a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) irányítása alatt áll. Erről a saját könyvének bemutatóján beszélt Moszkvában.

Elmondta, az amerikai befolyás volt az egyik legfontosabb tényező 2014-ben a Majdan idején. Arra is emlékezettet, hogy rögtön a államcsíny után még az Egyesült Államok zászlaját is kitűzték az SZBU épületére.

„Amikor megtörtént az első államcsíny, akkor Turcsinovot nevezték ki az SZBU élére. Általa egy új csapat érkezett az SZBU-ba. Ők nevezték ki az SZBU megyei vezetőit és mindenhez hozzáférésük volt. Ezután Nalivajcsenkót nevezték ki, akinek közvetlen kapcsolata volt a harcosok kiképzőtáboraival, méghozzá Ukrajna határain kívül is”

– mondta Zaharcsenko. Szavai szerint az ukrán harcosokat és aktivistákat Lengyelországban és a balti országokban képezték ki. Ekkor sok ember épült be az ukrán rendvédelmi szervekbe.

Az Egyesült Államok közben a társadalmi vélemény befolyásolásán dolgozott. Újságírókat és szakértőket alkalmaztak. Zaharcsenko Véres Euromajdan könyvének bemutatójának napján fogták el az SZBU egyik emberét Oroszországban, akit kémkedéssel vádolnak.