Kalkuttai felüljáróomlás: Még mindig sokan a romok alatt


Huszonnégyre nőtt péntekre az előző napi kalkuttai felüljáróomlás áldozatainak a száma, és nem tudni hányan vannak még a romok alatt. Egy rendőrségi illetékes tájékoztatása szerint a beomlott felüljáró romjai alól eddig kilencven embert szabadítottak ki élve, sokan közülük súlyos sérüléseket szenvedtek. Sokan lehetnek még a romok alatt, de hogy mennyien, azt pontosan nem tudni.

A baleset Nyugat-Bengál indiai állam fővárosának (új nevén: Kolkatának) egyik zsúfolt kereskedelmi- és lakónegyedében történt. Leszakadt egy épülő, két kilométeres vasbeton felüljáró egyik vége. Mintegy százméteres hídszakasz omlott össze, darabjai az alatta közlekedő gépkocsikra és riksákra hullottak, maguk alá temetve az építkezésen dolgozó embereket is. A felüljáró alatt hevenyészett kunyhók is álltak.

India Overpass Collapse

Egész éjszaka folyt a kutatás a túlélők után. Péntek reggelre a romok több mint felét sikerült eltakarítani. Ásókkal, kisdarukkal és puszta kézzel hordták el a törmeléket, a helyi lakosok tűzoltókkal és katonákkal vállvetve keresték a túlélőket. Helyszíni jelentések szívfacsaró képet festenek az ottani helyzetről, összelapított taxik, összeroncsolt teherautók és riksák, a romok alatt rekedt emberek véres végtagjai látszanak ki a rájuk hullott hatalmas áthidaló elemek és betondarabok közül.

A sérültek elszállítását továbbra is nehezíti az, hogy a rohamkocsik nehezen tudnak eljutni a tragédia helyszínére.

A felüljárót 2009-ben kezdték el építeni, és többször kicsúsztak a határidőből. Egy helyi lap arról írt, hogy Mamata Banerdzsi főminiszter – aki indul az áprilisi regionális választáson – sürgette, hogy februárig fejezzék be a munkálatokat, de az építőmérnökök kételyeiknek adtak hangot, hogy ez lehetséges-e.

India Overpass Collapse
Banerdzsi fogadkozott, hogy a tragédia okozóit felelősségre fogják vonni. A történtekért az előző kormányt tette felelőssé, amely 2007-ben aláírta a felüljáró építéséről szóló szerződést.
Indiában és általánosságban a dél-ázsiai országokban gyakoriak a tragédiával végződő, építkezés közben történő balesetek. Tavaly novemberben Pakisztánban halt meg 23 ember egy hídomlásban. Júliusban Indiában négy ember halálát okozta egy házomlás. A szomszédos Bangladesben három évvel ezelőtt ezernél többen haltak meg, amikor összeomlott egy ruhagyár épülete és a romok maguk alá temették őket.

mti