Kárpátalja a kormány mostohagyermeke


Mintha nem is vidékünkön volna, hanem valamilyen modern meséből származna a mellékelt illusztráció. Pedig a tervek szerint, melyek megvalósítására a Miniszteri Kabinet 21,5 millió hrivnyát akar elkülöníteni, hamarosan ilyen kép fogadja majd a Tiszaújlakról Nevetlenfaluba autóval utazókat.

Ám a hírek szerint a dolognak van egy kis buktatója, mégpedig a pénz. A kormány az információ szerint ugyanis feltételhez köti az összeg folyósítását. A kivitelezés finanszírozásába ugyanis bizonyos önrésszel a helyi önkormányzatoknak is be kellene szállniuk. Oroszi József, Nevetlenfalu polgármestere a következőképp vélekedik:

– A minap ülésezett a községi tanács és megvitattuk ezt a kérdést. Úgy döntöttünk, az említett útszakasz építéséhez 900 000 hrivnyával fogunk hozzájárulni. Az idei költségvetésben előreláthatólag ennyi spórolt pénzünk lesz. Igaz, a vélemények megoszlanak. Egyesek ellenzik a hozzájárulást, mivel az építkezést nem Nevetlenfalutól, hanem Tiszapéterfalva irányából akarják elkezdeni.

Kissé másképp látja a helyzetet a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás elnöke. Mihajlo Ruszanyuk szerint nagyon nehéz volt meggyőzni a település önkormányzatának képviselőit a helyes döntés meghozataláról. Holott nemrég ők is sürgették a településre és a határátkelőhöz vezető nemzetközi jelentőségű útvonal rekonstrukcióját.

– Jelen voltam azon a közgyűlésen – tájékoztat a közigazgatás elnöke. – Minden jól alakult volna, ha a polgármester nem nyakaskodik. Ő ugyanis azzal érvelt, hogy a járás ilyen módon akarja megszerezni a település pénzét. Erről szó sincs, hisz még a Kijevből megígért összeg sincs sehol…

A járás vezetője szerint arról van szó, hogy a helyi önkormányzat kész-e részt vállalni a mintegy öt kilométernyi szakasz újjáépítésének finanszírozásában. A kormány által megígért több mint húszmillió kiutalásának ugyanis ez az egyik fő feltétele, állítja Mihajlo Ruszanyuk.

– Sajnálom, hogy a képviselők inkább a polgármester pártjára álltak és végül hibásan döntöttek – jegyzi meg a járási közigazgatás elnöke. – De még semmi nincs veszve, az önkormányzat helyrehozhatja a dolgokat annak érdekében, hogy Nevetlenfaluba, illetve az ottani határátkelőhöz az európai mércének megfelelő országút vezessen. Ez mindenki, de elsősorban az ottani közösség, jól felfogott érdeke.

Persze, az útépítéshez másoknak is van némi közük. Mint Mihajlo Ruszanyuk megjegyzi, Tiszaújlak és Péterfalva önkormányzatának is rá kell bólintani a Miniszteri Kabinet által szabott feltételre.

Az is igaz, hogy megyénk vezetői sem tapsolnak örömükben. A kormány rendelkezése Hennagyij Moszkalnál is kiverte a biztosítékot. Kárpátalja ugyanis erre az évre 76,5 millió hrivnyát kap, melyből 17 kilométernyi útszakaszt, köztük a cikkünk elején említettet, kellene felújítani. A Munkács és Rahó közötti útvonalnak például csak bizonyos szakaszaira kerülhet friss aszfaltburkolat. A Felsőkerepec és Beregkisalmás közöttit 40 millióból kell rendbe hozni, 7 millió jut Szeklence (Szokirnica) 2 kilométernyi darabjára, illetve ezer méternyit javíthatnak ki egyaránt 3,5 millió hrivnya ráfordításával Taracközön (Tereszva), Terebesfejérpatakon (Gyilove) és Rahó térségében.

A megyevezető igazságtalannak tartja az útkarbantartásra szánt összegek elosztását. A szomszédos megyék szerinte méltánytalanul több pénzt kapnak. Ivano-Frankivszk megyének például 72,2 kilométernyi közlekedési vonalat lesz lehetősége rekonstruálni, amire 461,5 millió hrivnyát különítenek el. Lemberg megye a múlt év végén pótlólag kapott 312 millióhoz az idén további 252,6 millió hrivnyát költhet mintegy 90 kilométernyi hálózatra.

Hennagyij Moszkal szerint ekkora támogatásban egyetlen más megye sem részesült. Kárpátaljával szemben pedig gonosz mostohaként viselkedik a kormány. Vajon miért lettünk ennyire kegyvesztettek? – teszi fel a kérdést a megyei közigazgatás elnöke. Régiónk, mely 19 kapun át érintkezik négy EU-s tagállammal, valamiért hátrányos megkülönböztetésben részesül, sőt az országos „közúti kísérlet” projektből is kihagyták – olvashatjuk a KISZÓ aktuális számában.