Leninből Lennon – avagy egy utcanév okozta bonyodalmak


Mégse várják szívesen a Beatles tagjait Kárpátalján. A Técsői járásban lévő Alsókálinfalva településen a megye kormányzójának, Hennagyij Moszkalnak a rendeletére a Lenin utcát Lennon utcának nevezték át, de a település lakóinak ez nem tetszik.

A Szvoboda rádió stábja a településen járt, hogy utánajárjon, a település lakói mit gondolnak az utca átnevezéséről. „Hallottam valamit, valami zeneszerző. De minek ő nekünk, miközben van nekünk szinte minden házban egy muzsikusunk” – nyilatkozta Vaszil, a település egyik lakója.
A település fiatalabb lakossága sem tud többet arról, hogy mégis ki is az a Lennon.

„Lenin? Igen róla hallottunk. Lennon? Nem tudom ki az, valami ismeretlen személy. Nem kell, inkább Szkrjabint, mert az a mi zenészünk, nem pedig valami Lennon. Az egy senki”

– nyilatkozta a település egyik fiatalja.
A falu lakói egyetértenek abban, hogy a megye vezetése az utca átnevezésével kigúnyolta őket. A település polgármestere szerint a felső vezetőség inkább az infrastruktúra-fejlesztéssel segítené őket ahelyett, hogy ilyennel foglalkozik.

„A 80-as években hallgattam a zenéit. Nekem tetszik, de a település lakói negatívan viszonyulnak a kezdeményezéshez”

– mondta Vaszil Metlesko, Alsókálinfalva polgármestere.

A korábbi Lenin utca a település egyik legforgalmasabb utcája, az állapota pedig katasztrofális. Egy másik lakos szerint inkább az út helyreállításával kellene foglalkozni ahelyett, hogy az utcaátnevezésre fordítják a pénzeket. A Szvoboda rádió riporterei a középkorúakat is kikérdezték, de még ők is azt mondják, hogy először hallják a Lennon nevet. Végül ez az egész história odáig fajult, hogy a vezetőség egy teljesen semleges nevet adott a Lenin/Lennon utcának, nem hallgatva a település lakóinak ötleteire, akik az ATO vagy pedig a Majdan áldozatairól nevezték volna el az utcát. Végül Szlavjanszka (Szláv) utcának nevezték el.