Mindenáron atomhoz akarnak jutni a terroristák


Az Independent tudósítása szerint David Cameron azt mondta, hogy a terroristák bármit alkalmazni fognak, amit csak meg tudnak kaparintani.

A brit miniszterelnök azon a washingtoni tanácskozáson beszélt erről, amelyet a nukleáris létesítmények biztonságáról rendeztek a világ vezetőinek. Kifejtette, hogy a terroristák annyi embert akarnak megölni, amennyit csak tudnak, ezért az Iszlám Állam dzsihádistái valószínűleg megpróbálnak úgynevezett piszkos bombát gyártani – írja a VS.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok jövőre egy olyan gyakorlaton is részt vesz, amelyen az atomerőművek és a radioaktív hulladéktárolók elleni online támadásra igyekeznek felkészülni. A brit szakértők más országoknak is felajánlják tudásukat a civil nukleáris létesítmények védelméhez.
Cameron úgy fogalmazott: hihetetlenül fontos a nukleáris anyagok biztonsága mindazon országok számára, amelyeknél futnak atomprogramok, hogy biztosak lehessünk abban, hogy biztonságban vannak ezek az anyagok, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem szerte a világon.

A brüsszeli támadások felerősítették a félelmeket, miután az öngyilkos merénylők megfigyelték egy belga nukleáris létesítmény egyik vezetőjének az otthonát. Brit kormányzati források ugyanakkor azt mondták, nincs tényszerű bizonyíték, hogy a terroristák brit célpontokra támadnának.