Törökország erőszakkal fordított vissza szíriai menekülteket


Törökország erőszakkal fordította vissza szülőföldjükre szíriai menekültek százait idén január közepe óta – állította az Amnesty International.

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint ez a gyakorlat feltárja azokat a végzetes hibákat, amelyeket az EU-török megállapodás rejt magában.

Az AI a török-szíriai határon vizsgálódott és azt tapasztalta, hogy Törökországból naponta mintegy száz olyan szíriait kiutasítanak, aki nem regisztráltatta magát a hatóságoknál.

Az emberi jogi szervezet aggódik amiatt, hogy a hétfőtől hatályba lépő megállapodás – amelynek célja megfékezni a menekültáradatot – veszélyezteti a menekülti státusért folyamodók jogait. Az AI azt is kétségbe vonja, hogy Törökország biztonságos lenne a menekültek számára.

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. Az EU-török megállapodás része az is, hogy az EU-nak minden egyes Törökországba visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kell fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

mti