Abdeslam azért nem robbantott Párizsban, hogy életeket mentsen, ezt mondjaMohamed Abdeslam, a novemberi párizsi terrortámadások főszervezőjének tartott Salah Abdeslam bátyja a börtönben beszélt a kiadatásra váró öccsével. Mohamed Abdeslam arról beszélt a találkozó után, öccse a francia, és nem a belga hatóságokkal akar együttműködni.

Rescuers evacuate people following an attack in the 10th arrondissement of the French capital Paris, on November 13, 2015. At least 18 people were killed as multiple shootings and explosions hit Paris, police said. Police also said there was an ongoing hostage crisis in the Bataclan a concert hall in the French capital. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Az idősebb Abdeslam fivér szerint Salah Abdeslam azt mondta neki:

Ha megcsinálom, több áldozat lett volna. Szerencsére nem voltam rá képes.

2015. november 13-án Párizsban 130 ember halt meg egy koncertterem, egy stadion és több étterem elleni összehangolt támadássorozat után. Abdeslamot márciusban, négy nappal a 32 halálos áldozattal járó brüsszeli támadások előtt tartóztatták le. A rendőrség szerint mindkét akció mögött ugyanaz a terrorista sejt állhatott.

Ennek ellenére bátyja szavai szerint Salah Abdeslam csak a párizsi támadásért tartja magát felelősnek – írja a BBC. Mohamed Abdeslam azt nyilatkozta, öccse a francia hatóságokkal akar együttműködni, mert a

franciáknak, nem a belgáknak felelős.

Ezt azonban kétségbe vonják az eddigi bizonyítékok. Salah Abdeslam ujjlenyomatát megtalálták abban a brüsszeli lakásban, amit Khalid el-Bakraoui, a brüsszeli metróban magát felrobbantó merénylő bérelt. Az információk szerint pedig tavaly ősszel az osztrák-magyar határon azzal a Najim Laachraouival együtt igazoltatták, aki a brüsszeli reptéren hajtott végre öngyilkos támadást.

mti