Életet menthet a kárpátaljaiak számára a magyar útlevél


Az egyszerűsített honosítási eljárási törvény 2010-es életbe lépése óta több mint 800 ezren kérelmezték és 750 ezren le is tették az állampolgársági esküt. Az Ukrajnában kialakult konfliktus miatt azonban az utóbbi időben még inkább megnőtt a kárpátaljai kérelmezők száma, hiszen számukra az állampolgársággal együtt járó magyar útlevél és személyi igazolvány akár életet is menthet – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Wetzel Tamás miniszteri biztos.

A ciklus végére 1 millióval több magyar lehet?

A kormány nem titkolt célja, hogy az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerző határon túliak száma 2018-ra elérje az 1 millió főt. Mint arra Wetzel Tamás emlékeztetett, a kérdés mindig is prioritást élvezett a kormány számára, hiszen 2010 májusában az elsők között hozták meg az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvényt, amelynek köszönhetően egyik évről a másikra 5 ezerről 200 ezerre emelkedett a magyar állampolgárságot igénylők száma. További könnyítés volt, hogy amíg korábban csak magyarországi lakhellyel rendelkezők igényelhettek állampolgárságot, az új törvény eltörölte ezt a feltételt.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény 2010-es életbe lépése óta már több mint 800 ezren kérelmezték a magyar állampolgárságot, s közülük 28 ezer kérelmet utasítottak el – mondta Wetzel Tamás. Mint arra felhívta a figyelmet, minden kérelmet a nemzetbiztonsági szolgálat és a rendőrség vizsgál meg, s azokat minden esetben személyesen kell benyújtani valamely magyar hatóság előtt. A kérelmezők közül eddig mintegy 750 ezren le is tették az állampolgársági esküt.

Szükség esetén házhoz mennek a külképviseletek

Vannak azonban olyan elzárt területek, ahol az ott élők kevésbé mobilisak, az idősebbek esetén pedig házhoz kell menniük az ügyintézőknek. Mint azt a miniszteri biztos kiemelte: ebben a magyar külképviseletek közreműködőek mind a Kárpát-medencén belül, mind a tengeren túlon. Az állampolgársági eljárás minden esetben ingyenes – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a ciklus végére szeretnék elérni azt, hogy aki magyar állampolgár szeretne lenni, az élhessen ezzel a jogával.

Személyi igazolványt, útlevelet is kapnak a honosítottak

Mint arra a miniszteri biztos rámutatott, az állampolgársági bizonyítvány kézhez vételével az adminisztrációs folyamat nem ér véget, hiszen innentől kezdve az illető magyar személyi igazolványra és útlevélre is jogosulttá válik. Kiemelte: ez utóbbi az Ukrajnában élők számára az ott kialakult helyzet miatt akár életet is menthet, így nem véletlen, hogy az utóbbi időben megnőtt a kárpátaljai kérelmezők száma. Emellett az érintettek részt vehetnek nemcsak a négyévenkénti országgyűlési választáson, de a magyarországi népszavazásokon is, amelyhez szintén nem kell hazai lakcímmel rendelkezni.

Mit tanulhatunk az írektől?

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából az Írországban élő magyar közösségeket látogatta meg a miniszteri biztos. Elmondása szerint itt jelenleg 16-18 ezer magyar él, akik többek között vasárnapi iskolák szervezésével tartják fenn a helyi közösségek kulturális életét. Emellett tárgyaltak az ír külügyminisztérium diaszpórával foglalkozó államtitkárságával is, akik komoly, gazdaságfejlesztő eredményeket tudnak felmutatni a külföldön élő állampolgáraikkal létrehozott együttműködéseknek köszönhetően.

„Míg ők a munkahelyteremtés és a beruházások terén állnak jobban, addig mi a Diaszpóra Tanácsnak köszönhetően mutathatunk fel eredményeket. Van tehát mit tanulnunk egymástól”

– zárta szavait.

forrás_OPH