“Ha a fiatalokon múlna a Jobbik lenne kormányon”


Lesújtó képet mutat a magyar fiatalok jövőképéről a Millennial Dialogue nemzetközi kutatás. Az Y-generáció értékrendjét vizsgáló felmérésből kiderül, hogy Kelet-Közép-Európában a magyar fiatalok a legboldogtalanabbak, többségük a politikának is hátat fordít – írta a Népszabadság online kiadása.

A Magyarországot érintő adatokat a Policy Solutions intézet elemezte. A Bulgáriával, Ausztriával és Lengyelországgal összevetett eredményeket pénteken, egy konferencia során ismertették:

A NOL által is publikált nemzetközi kutatásból kiderül, hogy az európai fiatalok többsége elégedett az életével, ám a vizsgált négy ország közül Magyarországon érzik magukat a legkevésbé boldognak a 15–34 év közötti fiatalok. Az életükkel elégedetlenek aránya háromszor nagyobb Magyarországon, mint Lengyelországban vagy Bulgáriában, és majdnem ötször magasabb, mint Ausztriában.

A Millenial Dialogue projektkoordinátora szerint a 15-34 éves fiatalok másként vesznek részt a közéletben, például önkénteskednek, vagy civil szervezetekben tevékenykednek, de a politikusi pályát teljesen elutasítják.

A fiatalok 60 százaléka állította, hogy élne választójogával, míg valamivel több mint 20 százaléka maradna távol a szavazástól.

S hogy melyik párt érti meg leginkább a fiatalokat? A kutatás szerint egyértelműen a Jobbik.

A válaszadók 35%-a mondta azt, hogy a nemzeti párt a legmegértőbb, a Fideszt mindössze minden tizedik fiatal gondolja annak. A második helyen a Lehet Más a Politika (LMP) végzett 12%-kal. A Jobbik népszerűségét a fiatalok körében az is jól mutatja, hogy ha csak a 15–34 közötti korosztályon múlna, akkor toronymagasan (53%) nyernének a parlamenti választásokon. A kutatók szerint a Jobbik sikere a fiatalok körében részben annak köszönhető, hogy az Y-generáció úgy érzékeli, hogy a pártban tiszta, nem korrumpált emberek dolgoznak.