Jelképeink – rajzokon


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet „Magyar címer és zászló” rajz- és esszépályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepségére csütörtökön került sor a Beregszászi Konzulátuson. A megjelenteket közöttük a pályázatban részt vevő gyerekeket, s kísérőiket —Szalipszki Endre főkonzul köszöntötte.

– Számomra nagy megtiszteltetés, hogy idén a mi külképviseletünk adhat helyet a díjátadó ünnepségnek. Véleményem szerint ez már olyan hagyománynak nevezhető, ami gyökeret vert Kárpátalján. A rajzok azt sugallják, azt jelzik, hogy mi összetartozunk: kárpátaljai, magyarországi magyarok – fogalmazott a diplomata, majd arra biztatta a jelenlévőket, hogy a mostani második alkalom folytatódjon, a gyerekek jövőre is induljanak, s még többen pályázzanak, csatlakozzanak e remek versenyhez – írja a TiszaNews.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke köszönetét fejezte ki a kárpátaljai külképviseleteknek azért, hogy közreműködésükkel hagyomány teremtődött a magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kapcsán, ugyanis már nemcsak a budapesti döntő eredményeit hirdetik ki, hanem kárpátaljai díjátadáson is részt vehetnek.

– Kb. két és félezer pályázat érkezett a Kárpát-medencéből, s ezeknek több mint a fele az elszakított nemzetrészekről, s tovább fokozva ezt, hogy ez utóbbiak fele, vagyis az összes pályázat negyede Kárpátaljáról jött. Nagy öröm és példaértékű, hogy a legkisebb lélekszámú határon túli nemzeti közösségünk a legelkötelezettebb

– jegyezte meg az NSKI elnöke.

A Rákóczi Szövetség már tavaly is csatlakozott a nemzet jövőjét biztosító programhoz. A szövetség nevében Csáky Csongor főtitkár kifejtette, abban a tevékenységben, amit a szövetség több, mint negyed évszázada folytat, a kárpátaljai magyarság is központi szerepet tölt be. A pályázókhoz szólva kiemelte: – Köszönet, hogy ilyen nemes témához „nyúltatok”: magyarságunknak két legfontosabb jelképéhez, a címerhez és a zászlóhoz, ami a leginkább kifejezi azt, hogy a mi identitásunk mihez is kötődik.

A díjakat Szász Jenő adta át. A gyerekek dedikálták munkáikat, melyek a továbbiakban is díszítik a konzulátus eskütermét.

Díjazottak:

Óvoda
1. helyezett: Orosz Ramóna
2. helyezett: Mikita Zsófia
3. helyezett: Iváncsó Anasztázia

Általános iskola I-II. osztály
1. helyezett: Gogola Mária
2. helyezett: Kovács Zoltán
3. helyezett: Kardkovács Réka

Általános iskola III-IV. osztály
1. helyezett: Vajzer Szabrina
2. helyezett: Gerics Zsuzsanna
3. helyezett: Szuperák Dorina

Általános iskola V-VI. osztály
1. helyezett: Bobruska Viktória
2. helyezett: Béres Lajos Gergő
3. helyezett: Litinec Tímea

Általános iskola VII-VIII. osztály
1. helyezett: Szabó Krisztina
2. helyezett: Tóth Regina
3. helyezett: Papp Erik István

Középiskola
1. helyezett: Petrusevics Vivien – Nikolett
2. helyezett: Mihók Alex
3. helyezett: Tegze Ágnes
Különdíjasok: Kelemen Viktória, Szanyi Izabella, Orémusz Lajos Levente