Az Iszlám Államnak legalább ötven embere dolgozik a brüsszeli reptéren


Belgiumi rendőrök állítják ezt abban a nyílt levélben, amelyben a biztonsági hiányosságokra hívják fel a figyelmet.

Takarítóként, felszolgálóként, csomagkezelőként is dolgoznak az Iszlám Állammal szimpatizáló büntetett előéletű emberek a brüsszeli reptéren – állítják a belső biztonságért aggódó rendőrök, akik a héten nyílt levélben tiltakoztak az ellen, hogy az épületet megnyissák a forgalom előtt. Vasárnap, a terrortámadás óta először, három járat ugyanakkor felszállhat a brüsszeli Zaventem repülőtérről. A repülőtéren, amelyet egyelőre csak autóval és taxival lehet megközelíteni, fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. Az érkező járműveket szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják, az utasok pedig csak a papírjaik ellenőrzése és a csomagjaik átvizsgálása után léphetnek be a terminálba. A Zaventem repülőtéren évente 23 millió utas fordul meg.

Az Alain Peeters szakszervezeti vezető által jegyzett levélben azt írják, hogy a terrorszervezetnek legalább ötven támogatója szivárgott be a reptéri személyzet soraiba. Sokan olyan mágneskártyával is rendelkeznek, amely belépést biztosít számukra a legszigorúbban védett helyiségekbe vagy akár a repülőgépek közvetlen közelébe is, akár a pilótafülkébe. A rendőrök a levélben azt írják, hogy több helyen különösebb ellenőrzés nélkül is be lehet jutni az elzárt területekre, de kitérnek arra is, hogy nem megfelelő a hamis útlevelek kiszűrésének rendszere, ahogy nem hatékony a csomagok átvizsgálása sem.

A márciusi terrortámadás két elkövetőjének, Ibrahim és Khalid el-Bakraouinak az unokabátyja a Daily Mailnek beszélt arról, hogy a fivérek néhány évvel ezelőtt dolgoztak a repülőtéren, és jól kiismerték magukat. A középiskola befejezése helyett ugyanis inkább takarítóként és felszolgálóként vállaltak munkát.

Nem ez az első alkalom, hogy az Iszlám Állam jó reptéri összeköttetéseiről esik szó. A terrorszervezet vállalta például a felelősséget az Egyiptom felett tavaly októberben felrobbantott utasszállítóért. A Sarm el-Sejk felett lezuhant gépre a gyanú szerint egy, az Iszlám Államot támogató repülőtéri dolgozó vitte fel a bombát.

vs