Katonákkal akarja védeni Olaszországgal közös határát Ausztria


Katonákat küldenek a Brenner-hágóra, mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Die Welt című német lap szombati számában megjelent interjúban.

“Minthogy az EU külső határait jelenleg még nem védik hatékonyan, Ausztria rövidesen szigorú határellenőrzést fog bevezetni. Ez erős ellenőrzést jelent a Brenner-hágón, katonák jelenléte mellett”

– mondta a miniszter.
Doskozil szerint az EU külső határainak védelméről szóló kérdésnek a jövőben az európai biztonságpolitika fókuszában kell állnia: “A hadsereg jelentős mértékben hozzájárulhat a határvédelem támogatásához. Európának vannak még kihasználatlan katonai erőforrásai ebben”.
A miniszter szerint a katonák a határvédelem mellett közreműködhetnének a migránsok regisztrálásában, a humanitárius segítségnyújtásban és a kitoloncolásokban is.
A szigorítás oka, hogy Ausztria attól tart:

a menekülők az EU-török megállapodás miatt a balkáni útvonal helyett növekvő mértékben más, elkerülő útvonalakat fognak választani.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Münchner Merkur című német lapnak arról beszélt, hogy Törökországban mintegy 700 ezren várakoznak a görög határon, Isztambulban pedig 400 ezren készülnek Bulgárián át Nyugat-Európába jutni. Nem fognak egy vállrándítással visszafordulni – mondta.
Arra a kérdésre, hogy a katonák kivezénylése nem okoz-e majd fennakadásokat a nyári vakációra utazók forgalmában, Johanna Mikl-Leitner úgy vélte, még ha torlódások lesznek is, ezt az emberek meg fogják érteni.

mti