Miért nem buktatta meg a CIA a szír elnököt?


Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a CIA tervét Basar Asszad szíriai elnök megbuktatására – állította a hírszerző ügynökség egy volt munkatársa az NBC televízióban.

Az információt Doug Laux, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt munkatársa árulta el. Laux 2005-ben, 23 éves korában csatlakozott a hírszerzéshez, egy esztendőt töltött a Közel-Keleten, saját elmondása szerint afgán tálibokkal és szíriai ellenzéki csoportok tagjaival tartotta a kapcsolatot, most pedig könyvet írt tapasztalatairól. A könyv – amelynek címe:

“Hogyan hatolt be a tálibok és az al-Kaida soraiba egy fiatal CIA-tiszt”

– a jövő héten jelenik meg, és az NBC televízió ez alkalomból kérte őt interjúra.

David Petraeus tábornok – aki hosszú ideig volt a CIA vezetője – olyan programot szeretett volna megvalósítani, amely titokban felfegyverezte és kiképezte volna a mérsékeltként számon tartott szíriai lázadókat, hogy nyomást gyakoroljon Asszad elnökre. Könyvében Doug Laux most azt állítja, hogy a CIA rangidős tisztségviselői még ennél is tovább mentek: az ő terveikben egyenesen Asszad megbuktatása szerepelt. Doug Laux állítását a CIA névtelenséget kérő tisztségviselői megerősítették az NBC televízió munkatársainak.

A volt hírszerző azt állítja, hogy helyszínen szerzett tapasztalatai alapján tervet készített az Asszad elmozdításához szükséges lépésekről, s a főnökei ennek alapján tájékoztatták rendszeresen a kongresszus hírszerző bizottságainak tagjait.

Az NBC idézett egy, a neve elhallgatását kérő másik volt CIA-munkatársat, aki elmondta, a Laux által felvetett elképzelések jó részét a CIA beépítette abba a tervezetbe, amelyet végül Obama elnök elé terjesztettek. Az elnök azonban – akinek jóváhagyása nélkül egyetlen titkos akciót sem lehet végrehajtani – nem engedélyezte az akciót. “A Fehér Ház és a CIA vezetői a kezdetektől egyértelművé tették, hogy a mi feladatunk azoknak az utaknak, módoknak megtalálása, amelyekkel Asszadot el lehet mozdítani. Mi ötvenféle jó megoldást javasoltunk… de a politikai vezetés soha nem bólintott rá egyikre sem” – mondta az interjúban Doug Laux. A volt CIA-munkatárs azt is megerősítette, hogy Petraeus tábornok és szoros munkatársi gárdája ma is mélyen hisz abban, hogy Asszad elmozdításával megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása.

A Fehér Ház és a CIA nem kommentálta a Doug Laux által elmondottakat. Tudnivaló azonban, hogy a CIA mindig minden könyvet cenzúráz, amelyet volt munkatársai publikálnak, tehát a hírszerzés a Doug Laux által leírtakat is jóváhagyta.

mti