Most egy gyászoló apa kéri az Apple-t egy iPhone feltörésére


Ne tagadják még tőlem a fiam emlékeit – írja az Apple-nek, pontosabban Tim Cooknak és a szoftverrészleg vezetőjének címzett levelében egy gyászoló olasz apa, hozzátéve, ha a cupertinói cég nem hajlandó segíteni, akkor az elit hackervilághoz fordul – számolt be az AFP-re hivatkozva a HVG.

Az építész fiánál három évvel ezelőtt diagnosztizáltak csontdaganatot, és a gyerek tavaly szeptemberben, 13 éves korában elhunyt. Az apja kilenc hónappal korábban vásárolt neki egy iPhone 6-ost, ami éjjel-nappal a fiúval volt, mindent oda rögzített. „Nem adom fel, és harcolni fogok gyermekem utolsó két hónapjának fotóiért, gondolataiért, jegyzeteiért, amelyeket túszul ejtett a telefon” – fogalmazott a kétségbeesett férfi.

Bár az Apple hivatalosan még nem reagált a kérésre, Tim Cook korábban egyértelművé tette, hogy szerinte akár csak egy telefon kikódolása is veszélyes precedenst teremthet, és igen rossz hatással lehet a biztonságra és az adatvédelemre. Az építész egyébként már öt hónappal korábban megkereste az Apple Európát, de a technikai részleg megtagadta kérése teljesítését.

Az apa azt is elmondta az AFP-nek, hogy már megkereste őt egy izraeli cég (amelyik állítólag részt vett a San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörésében), és felajánlotta, hogy ingyen hozzáférhetővé teszi a telefon tartalmát.

Egyébként John McAfee-nek is írni fog, aki anno azzal kérkedett, hogy három hét alatt feltöri a terrorista telefonját, és ha ez nem sikerül, akkor a televízió nyilvánossága előtt eszi meg a cipőjét.