Törökország a „végsőkig” támogatja Azerbajdzsánt a karabahi konfliktusban


A török államfő szerint országa a “végsőkig” támogatni fogja Azerbajdzsánt Örményország ellenében a karabahi konfliktusban. Recep Tayyip Erdogan „elszomorítónak” nevezte Barack Obama amerikai elnök kijelentéseit a török sajtószabadság állapotáról.

Recep Tayyip Erdogan egyesült államokbeli látogatásán mondta ezt szombaton egy azeri újságírónak azzal kapcsolatosan, hogy immár második napja fegyveres összecsapásokról érkeznek hírek a zömében örmények lakta azerbajdzsáni Hegyi-Karabahból.

Eddig állítólag 18 örmény és 12 azerbajdzsáni katona halt meg az összetűzésekben.

Törökország közeli kulturális és nyelvi kapcsolatokat ápol Azerbajdzsánnal, és diplomáciai kapcsolatot sem tart fenn Örményországgal az Oszmán Birodalom idején örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok megítélése körüli viták miatt.

Jereván népirtásnak tartja az 1915-1917 között végrehajtott, becslések szerint körülbelül félmillió halálos áldozatot követelő mészárlásokat, Ankara azonban ezt határozottan elutasítja.

Egy másik témáról szólva a török államfő „elszomorítónak” nevezte Barack Obama amerikai elnök kijelentéseit a török sajtószabadság állapotáról. Megjegyezte, hogy a sajtószabadság kérdése nem is szerepelt az Obamával folytatott minapi megbeszélésén.

Obama csütörtökön tartott „informális” jellegű megbeszélést Erdogannal Washingtonban a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó alkalmával, és másnap úgy nyilatkozott, „nem csinál titkot abból, hogy aggasztja egyes folyamatok dinamikája” Törökországban. Szerinte „nagyon aggasztó útra” sodorhatja Törökországot a bánásmódja a sajtóval. Obama azt mondta, hogy ezzel kapcsolatos aggodalmait kifejezte közvetlenül Erdogannak is.

Nyugaton gyakran tekintélyelvűséggel vádolják a török vezetőket, egyebek között az ellenzéki sajtó elnémítása, a Zaman médiacsoport államosítása, illetve a Cumhuriyet című napilap főszerkesztője és egyik tudósítója elleni bírósági eljárás miatt.

mti