A kormány szerint a CIA nem szólt a budapesti terrortámadás veszélyéről


Az amerikai hírszerzés szerint Berlin, Varsó és Budapest is lehet terrortámadások helyszíne. Különösen “a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások” esélye nagy. A magyar kormány egyelőre további információkat gyűjt a CIA figyelmeztetéséről. Bakondi György azt mondta, emiatt nem emelik a terrorfokozatot, de minden fenyegetést komolyan vesznek.

A magyar kormány tájékoztatást kér az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről, amelyben Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említették – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfő délután.

A Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülései szerint a CIA a lengyel belbiztonsági szolgálatnak küldött figyelmeztetésében Varsót, Berlint és Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említette. Korábbi nem hivatalos sajtóértesülések szerint a CIA március közepén figyelmeztette a lengyel biztonsági erőket, hogy “egyebek között Berlinben, Budapesten és Varsóban fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások” veszélye. Ezeket az értesüléseket erősíttette meg újabb forrásból a lengyel újság.

(Amikor a lengyel lap információjáról a hírt kaptunk, kérdéseinket elküldtük a Kormányzati Információs Központnak, válaszul a Bakondi György nyilatkozatát tartalmazó MTI-hírt kaptuk.)

Bakondi azt mondta: a magyar kormány a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről. Kiemelte: minden fenyegetésre irányuló információt komolyan vesznek, soha nem gondolják, hogy nem történhetnek további terrorakciók.

Arra a kérdésre, hogy a terrorkészültségi fokozatot megemelik-e, azt válaszolta, ennyi információ alapján még nem indokolt a készültségi fokozat megemelése. Továbbra is a 3-as, közepes fokozatú terrorkészültség, valamint a tömeges bevándorlással összefüggésben elrendelt országos válsághelyzet van érvényben.

Ez ugyanolyan helyzet, mint amikor a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet a honlapján Portugália mellett Magyarországot is esetleges célpontként nevezte meg – magyarázta. Ezzel együtt kiemelte: minden fenyegetést komolyan vesznek, a konkrét ügyben további információkat kérnek.

Krakkói keresztény találkozó a célkeresztben?

A lap szerint a terrortámadások veszélyének kitett rendezvények listáján a CIA a július végén Krakkóban rendezendő katolikus ifjúsági világtalálkozót is feltüntette. Az amerikai hírszerzés ezért “rendkívüli biztonsági intézkedések” bevezetését tanácsolta a világtalálkozó idejére.

A Rzeczpospolita újságírói a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) egyik jelentését is ismertetik, mely a krakkói világtalálkozóra, valamint a szintén júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóra vonatkozóan 9 potenciális veszélyt sorol fel. A dokumentum ezek közül a “lőfegyver, illetve robbanóanyag jogtalan használatának” lehetőségét, a NATO-csúcs esetében pedig a légikatasztrófa lehetőségét említi a legnagyobb kockázatokként, mindkettőt az 5 fokú skálán 3,8 fokkal – a “lehetséges” és a “valószínű” kategória között – helyezte el.

A márciusi brüsszeli terrortámadások után Lengyelországban nem hirdettek ki magasabb fokú biztonsági készültséget, mindazonáltal megerősítették a repülőterek, a pályaudvarok és a varsói metró rendőri őrizetét.