Fegyveres őrök járőröznek a francia vonatokon


Felfegyverzett, civil ruhás biztonsági őrök dolgoznak majd egyes vonatokon a Franciaországot megrázó terrorcselekmények miatt megerősített biztonsági intézkedések keretében – közölte Guillaume Pepy, a francia állami vasúttársaság (SNCF) elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a vonatokon járőröző biztonságiaknak joguk lesz rá és a megfelelő kiképzést is megkapják ahhoz, hogy szükség esetén tüzet nyissanak.

Az SNCF mindeddig olyan biztonsági szolgálatot tartott fenn, amelynek tagjai csupán egyenruhában használhatták fegyvereiket. A vasúttársaság elnöke kifejtette, a jelenlegi intézkedést azért vezetik be, hogy ne vegyék észre őket az esetleges támadók. A közlekedés biztonságáról szóló törvény, amely lehetővé teszi ezt a lépést, szerdán lépett hatályba.

A vasúttársaság egyébként mintegy harminc keresőkutyát és körülbelül húsz nyomkereső csapatot tart fenn, hogy kiszűrjék az esetleges gyanúsítottakat és a gyanús csomagokat.

Franciaországot 2015-ben több véres terrorcselekmény rázta meg: a januári és novemberi párizsi merényletekben 147 ember vesztette életét, és több százan megsebesültek.

mti