Kikötöttek az első migránshajók Törökországban


Hétfőn megkezdődött a menekültek visszatelepítése Görögországból Törökországba. Az első három hajó már meg is érkezett Dikilibe, fedélzetükön 131 migránssal. A visszatérők többsége Pakisztánból és Bangladesből származik.

Megkezdődött hétfőn a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba az Európai Unió és Ankara közötti megállapodásnak megfelelően. Leszboszról kettő, Híosz szigetéről egy hajó indult útnak összesen 131 migránssal a fedélzetükön. A három hajó már be is futott a törökországi Dikili kikötőjébe.

Ewa Moncure, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szóvivője  azt mondta, hogy a visszatérők zöme Pakisztánból és Bangladesből származik. Minden egyes migránst civil ruhás uniós határőr kísért, de a görög készültségi rendőrség emberei is jelen vannak a hajókon. Híosz szigetén több tucatnyi aktivista és a menekültekkel szimpatizálók egy csoportja tüntetést tartott a migránsok visszatelepítése ellen.

Az EU és Ankara közötti megegyezés értelmében az európai uniós tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Ez is megkezdődött hétfőn.

Az unió egyúttal több pénzt ad Ankarának, felgyorsítja a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatot, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Forrás: MTI