Panamai Akták: Leo Messi is trükközhetett


A FIFA újabb válságba sodródhat, miután látványos összeférhetetlenségi ügyre derült fény a most nyilvánosságra hozott Panamai Aktáknak köszönhetően. De a dokumentumok a világ legsikeresebb labdarúgóját, Leo Messit sem kímélik.

Mint arról már portálunk is írt, kompromittáló dokumentumok kerültek napvilágra, melyeket egy titkos forrás szivárogtatott ki a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. A dokumentumok szerint kapcsolat van Juan Pedro Damiani és Eugenio Figueredo között. Előbbi egy uruguayi ügyvéd és a FIFA etikai bizottságának az oszlopos tagja, utóbbi pedig a FIFA elnökhelyettese, aki a közelmúltban sodródott bele az egyre jobban terebélyesedő korrupciós botrányba – számolt be a brit The Guardian.

Ez az ügy pedig, ha bizonyítást nyer, komoly kérdéseket vethet fel a FIFA etikai bizottságának a hitelét érdemlően, amelynek most a legfontosabb célkitűzése annak a bemutatása, hogy a FIFA kész a reformokra az állítólag évtizedek óta zajló korrupciót követően. A FIFA etikai bizottsága azonnali vizsgálatot rendelt el és azt állítja, hogy nem tudott Damiani és Figueredo közötti szálakról egészen addig, amíg Hans-Joachim Eckert, a bizottság jogi kamarájának a tagja nem értesítette őket a brit lap megkereséséről a Panamai Aktákkal kapcsolatban. Damiani Eckertnek írt válaszlevelében elismerte, hogy volt közte és Figueredo között kapcsolat, de „kizárólag professzionális” szinten.

A Panamai Akták szerint Damiani és jogász vállalata több mint kétszáz olyan offshore céggel dolgozott, amelyeket a Mossack Fonseca regisztrált. A The Guardian szerint ugyan ebben nincs semmi jogellenes, az viszont aggályokat vet fel, hogy hiányzik a kellő transzparencia. A dokumentumok szerint az ügyvéd és a FIFA-vezető kapcsolata 2002-ig visszavezethető és az említett kétszáz cég közül több is kapcsolatba hozható a szintén uruguayi Figueredóval, akit tavaly Zürichben vettek őrizetbe. Azzal vádolják, hogy részese egy 110 millió dolláros csalásnak.

A The Guardian cikke szerint Lionel Messi neve is feltűnik a dokumentumok között.

A világ legsikeresebb, öt Aranylabdával jutalmazott labdarúgója a dokumentumok szerint apjával, Jorge Horacióval volt a tulajdonosa a Mossack Fonseca által 2012-ben bejegyzett Mega Star Enterprises nevű vállalatnak. Ugyan a brit lap szerint nincs semmi törvénytelen abban, ha valaki offshore céget alapít, kitér arra, hogy mindkét férfi ellen bírósági ügy zajlik adóelkerülés miatt Spanyolországban.

Messi és Horacio tagadja az ellenük felhozott vádakat az ügyben, melyben nem merült fel a Mega Star neve, és visszafizettek ötmillió eurót Spanyolországnak. A brit lap két hete felvette a kapcsolatot Messivel az ügyben, de a labdarúgó nem válaszolt. A kiszivárogtatásban másik komoly szerepet játszó Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (International Consortium of Investigative Journalists) pedig Messi apjánál kérdezett rá az offshore vállalatra, de szintén válasz nélkül maradt.