Porosenko újabb cselhez folyamodott

porosenko2

Petro Porosenko ukrán államfő a parlament feloszlatásával fenyegetőzik.

Eddig ezt a fegyvert nem vetette be az elnök, de miután megtorpantak az új koalíciós tárgyalások, Porosenko azzal igyekszik nyomást gyakorolni az érintettekre, hogy kilátásba helyezte a Legfelsőbb Tanács feloszlatását. Az országos csatornáknak adott közös interjújában emlékeztetett arra, hogy alkotmányos joga van a törvényhozás feloszlatására és új választások kiírására, amennyiben 30 napig nincs működőképes koalíciója a parlamentnek. Porosenko jelezte, kész élni ezzel  a jogával, amennyiben haladéktalanul nem jön létre új többség és új kabinet.

A Porosenko Blokk és a Népfront már hetek óta tárgyal az új többség kialakításáról, de mindezidáig sem a Batykivscsinát, sem a Szamopomicsot nem tudták meggyőzni. Legújabban azzal próbálkoztak, hogy a független képviselőket akarták meggyőzni, lépjenek be valamelyik frakcióba, de csak három honatya engedelmeskedett a kérésnek.

Mindeközben Arszenyij Jacenyuk kormányfő, akit legális úton nem sikerült leváltania a parlamentnek, görcsösen ragaszkodik a székéhez, hiába veszítette el minden támogatását belföldön és külföldön egyaránt.