Világraszóló botrány: Porosenko és Putyin is gyanúba keveredett!


Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek offshore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke.

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket- írta az MTI.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

“Úgy gondolom, hogy ez a kiszivárogtatás az eddigi legnagyobb csapás az offshore világra nézve a dokumentumok mennyiségét nézve”

– fogalmazott a szervezet vezetője, Gerard Ryle. Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación is. A dokumentumok vizsgálatát összesen 78 ország 107 médiaszervezete végzi.

dokumentumok fényt derítenek arra, hogy a világ leggazdagabb emberei miként mosták tisztára pénzüket, hogyan kerülték el az adót és a pénzügyi szankciókat.

A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készült projektben. Az eltitkolt offshore vállalatokban érintett jelenlegi államvezetők közt van Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király is. Más vezetők és politikusok családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők az offshore ügyletekhez (Hoszni Mubarak, Muammar Kadhafi, Baszár el-Asszad). 

Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely “zéró toleranciát” tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben. Ramon Fonseca, az említett ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az offshore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása “bűncselekmény” és Panama megsértése.

A BBC információi szerint a dokumentumok összesen 12 jelenlegi, vagy egykori állami vezető pénzügyi visszaéléseire is fényt deríthet.