Visszaélnek a háborús menekülteknek járó kedvezménnyel


700 ezren igényeltek jogellenesen szociális támogatást Ukrajnában.

Az ukrán lakosok tömegesen visszaélnek a háborús területről elmenekülő állampolgároknak nyújtott szociális támogatással. Nincs egységes adat arról, hogy pontosan mennyi belső-ukrajnai menekült van az országban. A tárcaközi koordinációs hivatal, ahova a katasztrófavédelem, az SZBU és a Belügyminisztérium tartozik, teljesen más számokkal rendelkezik a belső menekültekkel kapcsolatban, mint amit a Szociálpolitikai Minisztérium tart nyilván.

Az előbbi adatai szerint március végére 1 027 728 belső menekült volt az országban, az utóbbi adatai szerint pedig 1 747 457 fő. Több mint 700 ezer fős különbségről van szó.

A tárcaközi bizottság olyan személyeket tart nyilván, akiket a regionális stáb ideiglenesen elszállásolt Ukrajna területén, míg a Szociálpolitikai Minisztérium miden egyes embert nyilvántart, aki segítségért fordult hozzájuk, beleértve azokat is, akik nem igényeltek áttelepítést. Legalábbis Oleg Melcsuckij, a tárcaközi bizottság vezetője szerint erre csak ez lehet a magyarázat.

Úgy gondolja, azért van ez a különbség, mert ez a 700 ezer ember a felkelők által uralt területről érkezett szociális segítségért, de a lakóhelyét nem hagyta el.

A minisztérium és a SZBU ellenőrzései több mint egy hónappal ezelőtt kezdődtek meg, hogy kiszúrják azokat a személyeket, akik visszaélnek a segítségnyújtással és nem felelnek meg a feltételeknek. Eddig legalább 400 ezer ember szociális segélyezését állították le, mert azok mégsem hagyták el a lakóhelyüket és így nem tartoznak a belső menekült kategóriába.