Ausztriában is robbanthat az Iszlám Állam

RAMALLAH, WEST BANK - MARCH 14:  Nizar, a 21-year-old Palestinian gunman, wears a scarf on his forehead with the Arabic mantra "There is no God but Allah and Mohammed is his prophet", as he totes his AK-47 assault rifle in Manara Square during fighting with Israeli soldiers March 14, 2002 in the West Bank town of Ramallah. Israeli Prime Minister Ariel Sharon ordered his troops to regroup on the outskirts of the town ahead of the visit of U.S. peace envoy Anthony Zinni.  (Photo by David Silverman/Getty Images)

Csekély az esélye, de számolni kell Ausztriának és más európai államoknak is azzal, hogy merénylet történik náluk – mondta a Die Presse című osztrák újságnak egy osztrák iszlámszakértő.

Rüdiger Lohlker, a bécsi egyetem orientalisztika tanszékének professzora elmondta: Ausztria az utóbbi években az Iszlám Állam (IÁ) harcosainak tranzitországa lett, hiszen Bosznián át Németország irányába vezető útjukon vagy visszafelé, Bécsben állnak meg. Lohlker a Die Pressének arról is beszélt, hogy eddig uniós összehasonlításban Ausztria és az osztrák rendőrség sikeres volt a szélsőségesek felderítésében, azonban most még több munkatársra lenne szükség.

Nem szabad alábecsülni azt sem, hogy a börtönökben sokan radikalizálódhatnak, ezért “nem rossz ötlet”, hogy számos európai államban elkülönítik a kontinensre visszatérő szélsőséges harcosokat – Lohlkert az MTI.

Az iszlámszakértő arról is beszélt, hogy szükség van egy toleráns “európai iszlámra”, amely elfogadja a demokráciát és a pluralizmust. Ennek érdekében a bécsi egyetem munkatársai indonéz kollégákkal együtt arab nyelvű ismertetőanyag kidolgozásába kezdtek, amelyről szeptemberben konferenciát tartanak Bécsben.

Az osztrák belügyminiszter korábbi közlése szerint az országból ötezren mentek Szíriába és Irakba, hogy kiképzést kapjanak, Ausztriában pedig 270 iszlám szélsőségest tartanak számon, akik közül 70-en – külföldre távozásuk után – már újra Ausztriában vannak. Az osztrák közszolgálati média (ORF) korábbi beszámolója szerint a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni.