Azerbajdzsán drónokat is bevetett az örmények ellen, sok a halott


Az örmény védelmi tárca hétfői közlése szerint Azerbajdzsán drónnal csapást mért egy örmény önkénteseket szállító, Hegyi-Karabah területére tartó buszra, és a támadásban öten életüket vesztették. Mindkét oldalon komolyak a veszteségek.

Helyi sajtóértesülések szerint az incidens a szakadár Hegyi-Karabah központjától, Sztyepanakerttől (Hankendi) mintegy hatvan kilométerre északra történt.

Az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei a nap folyamán egy sor próbálkozást tettek arra, hogy bejussanak Hegyi-Karabah területére – közölte az Armenpress örmény hírügynökség szerint David Babaján, a nemzetközileg el nem ismert köztársaság elnökének szóvivője.

“Ez nem sikerült nekik. Az azerbajdzsáni katonákat visszaszorították, tucatnyi veszteséget okozva nekik. Ezen kívül megsemmisítettek még öt T-90-es típusú harckocsit is”

– tette hozzá. Szavai szerint a helyzet kiélezett, de az örmények ellenőrzése alatt van. Összességében pedig 25 azerbajdzsáni harckocsit semmisítettek meg a harcok során – mondta Babaján.

Ugyanakkor a bakui védelmi minisztérium szerint az elmúlt órákban az azerbajdzsáni hadsereg 170 örmény katonával végzett és 12 páncélozott járművet semmisített meg.

Örményország és Azerbajdzsán között a térségben szombatra virradó éjszaka éleződött ki a konfliktus. A tüzérség és a légierő bevonásával harci cselekmények indultak, s ezek elindításáért a felek egymást vádolják.

Vasárnap a bakui védelmi minisztérium egyoldalúan bejelentette, hogy leállítják a katonai akciókat. Jereván közlése szerint ez “információs csapda”. Az örmény védelmi tárca és Sztyepanakert is arról számolt be, hogy a harcok hétfőn már harmadik napja folytatódtak.

Az el nem ismert köztársaság védelmi minisztériumában bejelentették:

a Hegyi-Karabahi Köztársaság hadserege kész tárgyalni egy olyan tűzszüneti ajánlatról, amelynek értelmében visszaállítanák a korábbi állapotokat.

mti