Elhunyt a sobibori koncentrációs tábor utolsó holland túlélője


Kilencvenöt évesen elhunyt a sobibori koncentrációs tábor utolsó holland túlélője, Jules Schelvis, a John Demjanjuk elleni per egyik felperese.

A könyveivel nemzetközi hírnevet is szerző Jules Schelvis vasárnap halt meg otthonában, az Amszterdam közelében lévő Amstelveenben – írja a BBC a Schelvis által létrehozott Sobibor Alapítvány közleményére hivatkozva.

Elhunyt a sobibori koncentrációs tábor utolsó holland túlélője

A férfit 1943. június 6-án, 22 éves korában deportálták Hollandiából, a westerborki koncentrációs táborból a lengyel-ukrán határ közelében lévő náci lágerba, ahol becslések szerint 170 ezer embert, többségében zsidókat öltek meg. Schelvis feleségét és annak rokonait néhány órán belül kivégezték a táborban.

Később Schelvist, miután németül beszélt egy SS-tiszttel, átküldték egy munkatáborba. A nyelvet még az iskolában tanulta.
A sobibori egyike annak a három titkos haláltábornak, amelyet a nácik a megszállt Kelet-Lengyelországban építettek, ezekben 1942-43-ban mintegy 250 ezer embert, köztük 34 ezer hollandot öltek meg.

A férfi összesen hat tábort járt meg és élt túl, mire 1945-ben felszabadították.

Ő volt az egyik felperes a John Demjanjuk elleni perben. Az ukrán származású, egykori sobibori lágerőrt 2011-ben bűnösnek találták 28 ezer zsidó meggyilkolásában való közreműködésben – irja az ATV.