Lavrov és Kerry a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel Jerevánt és Bakut


A harcok azonnali beszüntetésére szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter – közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca.

Az amerikai fél által kezdeményezett telefonbeszélgetés során a két vezető “súlyos aggályának adott hangot a konfrontáció fokozódása miatt Hegyi-Karabahban, és ismét határozottan az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólított fel”.

Lavrov és Kerry egyetértett abban, hogy a hegyi-karabahi konfliktus rendezése érdekében fokozni kell az EBESZ (a megoldás ügyében közvetítő) úgynevezett minszki csoportjában elnöklő Oroszország, Egyesült Államok és Franciaország erőfeszítéseit.

A két miniszter elítélte “egyes külső szereplőknek” a konfliktus felkorbácsolására irányuló kísérleteit.

A nap folyamán korábban Lavrov még arról beszélt, hogy nem vádol külső erőket – köztük konkréten megnevezte Törökországot – azzal, hogy ők provokálták volna ki az erőszak újabb kitörését Hegyi-Karabahban. Rámutatott ugyanakkor, hogy a török vezetők részéről “egyoldalú” nyilatkozatok hangzanak el, és felszólította Ankarát, hogy hagyjon fel az Irak és Szíria belügyeibe történő beavatkozással és a terrorizmus támogatásával.

Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában megismételte, hogy kormánya továbbra is Bakut támogatja a konfliktusban, és kijelentette, hogy a “megszállt” Hegyi-Karabah egy nap ismét Azerbajdzsán része lesz.

Kerryhez hasonlóan hétfőn Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is az örmény-azeri fegyveres konfliktus azonnali beszüntetésének és a szembenálló felek tárgyalóasztalhoz való visszatérésének szükségességéről folytatott eszmecserét Lavrovval. A német és az orosz vezető diplomata egyetértett abban, hogy a konfliktus megoldásában kulcsszerepet kell játszania az EBESZ-nek és a minszki csoportnak.

Moszkvában hétfőn bejelentették, hogy mind az örmény, mind az azeri diplomácia vezetője rész vesz majd a 25 évvel ezelőtt létrehozott Független Államok Közössége külügyminiszteri tanácsának szombati ülésén az orosz fővárosban.

Lavrov és Kerry a telefonbeszélgetés során szót ejtett a szíriai tűzszünet betartatásának és a béketárgyalások kérdéséről is, valamint a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások betartásának szükségességéről.

mti