Magyarországon országos pedagógussztrájk lesz


Április 20-ra az ország egész területére, az összes köznevelési intézményben egynapos sztrájkot jelentett be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Gallóné szerint történtek ugyan előrelépések a pedagógusok és az oktatási vezetők közti tárgyalásokon, de számos fontos kérdésben nem sikerült megegyezniük, ezért úgy érezték, hogy egy egész napos sztrájkkal kell nyomatékot adniuk követeléseiknek. Április 20-ra, szerdára hirdettek munkabeszüntetést a sztrájkbizottság három szervezetének testületei – írja az Origo.

A sztrájktörvény szabályozza, hogy milyen gazdasági kérdések alapján lehet sztrájkolni. A pedagógusok sztrájkbizottsága a következő négy kérdés miatt hirdetett munkabeszüntetést:

-Szükséges az állami intézményfenntartó átszervezése, hogy az biztosítsa az intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.
-A pedagógusok kötelező óraszáma heti 22 óra legyen.
-Akikre nem vonatkozik az életpályamodell (technikai dolgozók), havi rendszeres többletjuttatást kapjanak, mert évek óta nem változott a bértáblájuk.
-Meg kell teremteni annak az anyagi fedezetét, hogy az intézményvezetők minőségi bérpótlékot adhassanak.

Galló Istvánné bejelentette, hogy Orbán Viktort értesítették a sztrájkról, Balog Zoltán Emmi-miniszterrel pedig a következő napokban megállapodnak a még elégséges szolgáltatásról – közölte a lap.