Megrepedt az új ukrán harckocsi


A Dozor-B új ukrán harckocsi nem bírja a gyűrődést. A jármű tesztelése utáni vizsgálaton keresztirányú repedéseket találtak a kaszniján a motorja mellett.

Erről az Aposztrof írt április ötödikén. Nagyjából 40-50 cm hosszú repedések keletkeztek, pedig az új harci járműveket alig használták. Az egyik tesztkocsit 400 a másikat pedig csak 100 kilométert használták, amikor felfedezték a repedéseket. Az autó páncélzata lengyel acélból készült, bár a tervezők már az elejétől kedve ukrán nyersanyagokat akartak használni az építéséhez.

A járművet márciusban bemutatták a Bloomberg TV-csatornának is amely a jármű építésének szerény körülményeiről jelentett. Az első tesztjárművet 2004-ben mutatták meg, és a fejlesztése 2006-ban ért véget. 2015 januárjában már a jármű korszerűsített változatával álltak elő, amit Porosenkó is kipróbált.

Nem újdonság, hogy az ukrán védelmi ipari vállalatok hibás harckocsikkal állnak elő, hisz például az iraki hadsereg által rendelt legújabb ukrán BTR csapatszállítókat is azért mondták vissza, mert azokon is repedéseket találtak. Az utóbbi BTR-eket valószínűleg az ukrán hadsereg kapta meg.