Szaúd-Arábia megelőzte Oroszországot a védelmi kiadás terén


2015-ben szinte minden ország növelte a védelmi kiadásait. A világ országai 2011 óta tavaly költöttek a legtöbbet fegyverkezésre.

Erről a stockholmi Nemzetközi Béke-kutató Intézet a SIPRI jelentett. Az első helyen az Egyesült Államok van 596 milliárd dollárral. Az amerikaiak a világ többi országa ellenére épp ellenkezőleg, csökkentették a kiadásaikat 2,4 százalékkal. Kína van a második helyen 215 milliárdos költségvetéssel, ami 7,4 százalékkal magasabb 2014-hez képest.

Szaúd-Arábia megelőzve Oroszországot felkúszott a harmadik helyre.

Az arabok 5,7 százalékkal 87,2 milliárd dollárra növelték a kiadásukat. Oroszország 66,4 milliárd dolláros védelmi költségvetéssel a negyedik helyen van. Bár az oroszok is növelték a kiadásaikat, de a gazdasági válság és szankciók miatt jóval kevesebbel a tervezettnél. Nem csak a világ hatalmak, de az európai országok is jelentősen növelték a kiadásaikat.

SIPRI

Ez főleg az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos országoknál feltűnő. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia is növelte a védelmi kiadásait.