Ukrajna továbbra is beint a Gazpromnak


Nem vesz Orszorországtól gázt Ukrajna, mert a Gazprom a szomszédos országba nem európai és nem versenyképes áron kínálja a “portékáját”.

Kevesen gondolták, hogy a tavaly novemberben, menetrend szerint érkező orosz–ukrán gázvitára adott kijevi válasz – melynek sommásan az volt az értelme, hogy többet nem vesznek gázt az oroszoktól – érdemben tartható is marad. Hát, úgy tűnik, a Gazpromnak ezt a békát is le kell tudni nyelnie. A földgáz és kőolaj kitermelésével, szállításával és feldolgozásával foglalkozó ukrán állami vállalat, a Naftohaz márpedig hétfőn bejelentette:

a második negyedévben sem vásárol földgázt a Gazpromtól. Az indok: az orosz gáz ára nem versenyképes az európai árral.

November végén Arszenij ukrán miniszterelnök maga jelentette be, hogy a kormány megtiltja a Naftohaznak az oroszoroszági gázvásárlást. Az indoklás az volt, hogy Kijev függetleníteni szeretné magát az orosz gáztól.

A Gazprom és a Naftohaz között élő szerződés szerint egyébként 2016. március 31-éig hívhat le az ukrán vevő a gázból, de ezt a Naftohaz az első negyedévben sem tette meg, mivel olcsóbban jutott hozzá ahhoz az európai piacon – melyet részben Magyarországon keresztül tett az EU elérhetővé. (Az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy a szállítócsövekben egyébként szintén orosz eredetű gázhoz jutnak az ukránok, de ez így, “nyugatot megjártan” is olcsóbb számukra, mintha közvetlenül a Gazpromtól vennék.)

Ukrajna március 31-ével már 125 napja nem vásárolt diterkben orosz gázt, s ez volt az első tél, amikor orosz gázszállítás nélkül vészelték át a legkeményebb háropm hónapot. Ezalatt az idő alatt az európai fogyasztók 27 milliárd köbméter orosz gázt kaptak Ukrajnán keresztül, mivel az orosz tranzitgáz-szállítás zavartalanul folytatódott.

mti