Érik az előrehozott választás: Timosenko ellenzékbe vonult


Julija Timosenko döntött: nem kíván a formálódó új koalíció tagja lenni, inkább ellenzékbe vonul.

Ezt a Batykivscsina vezére jelentette be.

Hangsúlyozta, demokratikus és Európa-párti oppozícióba vonul a pártja, mert nem látja semmi értelmét csatlakozni az esetleges új többséghez.

Ám ezzel együtt azt is jelezte, amennyiben jó és értelmes törvénytervezetek kerülnek a kormány, a koalíció részéről a törvényhozás elé, a Batykivscsina azokat kész támogatni. A volt miniszterelnök asszony egyúttal perspektíva nélkülinek nevezte a nehézkes koalíciós tárgyalásokat, és mint fogalmazott,

„pártja az egyetlen helyes döntést hozta a jelenlegi szociális és gazdasági helyzetben”.

Politológusok értékelése alapján reális döntést hozott Timosenko, mert jól kivehetően növekszik a népszerűsége az ellenzéki szerepkörben, amióta populista követeléseket fogalmaz meg. A gázhercegnő egyebek mellett a rezsidíjak csökkentéséhez, az agrárszféra terheinek csökkentéséhez, az adójárulékok minimalizálásához kötötte a koalícióban való részvételét.

Timosenko döntése még nehezebb helyzetbe hozta Petro Porosenko elnököt, aki képtelen távozásra bírni Arszenyij Jacenyk miniszterelnököt, mert egész egyszerűen nem tud alternatívát javasolni a helyére. A történések egyre inkább afelé mutatnak, hogy elkerülhetetlen lesz az előrehozott parlamenti választás.