Fischer: meg kell fontolni a Moszkva elleni uniós szankciók feloldásának lehetőségét


Ausztria szükségesnek tartja annak megfontolását, hogy milyen módon szüntessék meg az Európai Unió Oroszországgal szemben (Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt) életbe léptetett szankcióit – jelentette ki szerdán az orosz fővárosban Heinz Fischer osztrák államfő, miután fogadta őt Szergej Nariskin, az orosz szövetségi törvényhozás alsóházának elnöke.

“Fontos lenne meghatározni közeljövőbeli megszüntetésük útját, és meghaladni ezeket a szankciókat” – tette hozzá.

Mint mondta, Ausztria aktív szerepet vállal az EU-n belül erről folytatott vitában.

“Álláspontunk ezekben a kérdésekben az, hogy meg kell fontolni az Oroszországgal folytatott együttműködés fejlesztését minden szférában” – fogalmazott az osztrák elnök.

A Kommerszant című lap értesülése szerint Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, gazdasági miniszter Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel szerdán Gorkiban zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán megígérte, hogy Ausztria mindent megtesz az Északi Áramlat-2 néven tervezett gázvezeték megépülése érdekében. Mitterlehner szerint az építkezésnek nem jogi, hanem politikai akadályai vannak, mert néhány EU-tagállam attól tart, hogy a vezeték erősíteni fogja a függőséget Oroszországtól.

A visegrádi négyek, a három balti ország és Románia vezetői március közepén az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez intézett levelükben tiltakoztak az Északi Áramlat-2 megépítése ellen.

Az alkancellár, akit moszkvai útjára elkísértek az OMV, a Raiffeisen, az AVL-List, az Andritz Hydro, a Vamed, a Bertsch Holding és Mondi vezetői is, hangoztatta, hogy éppen a kölcsönös gazdasági függőség jelenti a biztonság alapját és teszi lehetővé a kompromisszumok kidolgozását. Az osztrák miniszter állást foglalt a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett.

Othmar Commenda vezérőrnagy, az osztrák fegyveres erők vezérkari főnöke szerdán Moszkvában kijelentette, hogy más országok utasításai ellenére Ausztria kész együttműködni Oroszországgal. Commendát orosz partnere, Valerij Geraszimov hadseregtábornok, védelmi miniszterhelyettes fogadta.

Az osztrák vezérkari főnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az európai helyzet alakulása miatt az elmúlt években nem volt lehetősége meghívnia Geraszimovot. Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint azt mondta, hogy Ausztria ezzel kapcsolatban érzi saját hibáját, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években mód nyílik az orosz vezérkari főnök vizitjére.

Szavai szerint moszkvai látogatásának egyik oka az, hogy egyes országok éppen ezzel ellentétes utasítást adtak, amit ő nem kíván követni. Commenda hangsúlyozta, hogy a globális változásokkal kapcsolatos problémákat csakis közösen lehet megoldani, továbbá

“Ausztria és Oroszország sokkal közelebb áll egymáshoz, mint világunk más nagyhatalmai”.

mti