Magyarország ukrán képzőművészek szemével – Kiállítás Kijevben


Kiállítás nyílt kedden Kijevben Magyarország ukrán képzőművészek szemével címmel a magyar nagykövetségen. A látogatók tíz művész 22 alkotását tekinthetik meg.

Keskeny Ernő nagykövet elmondta, hogy a kiállítást a külképviselet mellett az ukrán nemzeti művészeti akadémia és az ukrán-magyar baráti társaság szervezte.

Történelmi hátteréről szólva kiemelte, hogy a rendezvény Hajdúszoboszlóhoz kötődik, ahol néhány évvel ezelőtt magyar, szlovák és ukrán képzőművészek összefogásával megalakult az úgynevezett Hajdúszoboszlói Művészeti Kezdeményezés.

A kiállított alkotások között láthatók többek között Andrij Csebikinnek, az ukrán képzőművészeti és építészeti akadémia rektorának grafikái; Dmitro Tkacsnak, Ukrajna volt budapesti nagykövetének, az ukrán-magyar barát társaság elnökének kerámiái; Andrij Bokotej akadémikus két üvegfestménye, valamint Micska Zoltán, Angyalosi Sándor és Ivancso András magyar nemzetiségű ukrajnai képzőművészek festményei.

A főként impresszionista és avantgárd stílusú alkotások között vannak tájképek – köztük a budapesti Lánchidat és a Parlament épületét ábrázoló festmények – és olyan elvont alkotások is, amelyek többségét Magyarország ihletette.

Andrij Csebikin elmondta, hogy az ukrán művészek már több mint húsz éve látogatják rendszeresen a hajdúszoboszlói alkotótábort, ahol a város, az ott élő emberek és a közeli Hortobágy állat- és növényvilága rengeteg témát nyújt.

A nagykövetség tájékoztatása szerint a kiállítás a külképviselet épületéből két hét múlva “átköltözik” a híres kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor műemlékegyüttesébe, majd a későbbiekben a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában lesz látható.

mti