Mostantól telefonon is adható okmányirodai meghatalmazás Magyarországon

kozponti_okmanyiroda1_nyilvantarto.hu_

Ahhoz, hogy telefonon adjunk meghatalmazást az okmányirodai vagy kormányablakos ügyintézéshez egyszer kell csak bemenni mostantól az okmányirodába vagy kormányablakba, ahol személyesen kell igényelni egyedi azonosító számsort és PIN-kódot, és hozzájárulni ahhoz, hogy telefonon is intézhessék az ügyeket.

Balogh Gábor, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala osztályvezetője elmondta, hogy ezután az ügyfeleknek, ha meghatalmazást szeretnének adni valakinek, elegendő felhívniuk az ingyenes kormányzati ügyfélvonalat, a 1818-at, bediktálniuk az azonosítószámot és a PIN-kódot, és elmondaniuk, ki és milyen ügyben járhat el helyettük.

A telefonkódos elektronikus azonosítás bevezetésével több mint 80 ügytípushoz, egyebek mellett a gépjárművel, az útlevéllel és a személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyekhez adhatunk telefonon meghatalmazásokat, amelyekhez tehát sem tanúkra, sem papíralapú formanyomtatványokra nincs szükség.

Emellett bevezetik a rendelkezési nyilvántartást is, amely a hivatal honlapján keresztül a webes ügysegéd alkalmazásban érhető el. Ennek segítségével szintén adható, illetve visszavonható meghatalmazás, továbbá rendelkezni lehet arról, hogy a jövőben személyesen, online és/vagy telefonon szeretnék azonosítani magukat az ügyfelek az elektronos ügyintézés során, illetve arról, milyen módon – postai vagy elektronikus – szeretnének kapcsolatot tartani a hatóságokkal.

Ezen kívül az ügyfelek – a bankszámlakivonathoz hasonló – időszakos értesítést is kaphatnak a jövőben a nevükben történt elektronikus ügyintézésekről, illetve adataik elektronikus kezeléséről postai és elektronikus úton – írta az MTI.