Obama: a legfontosabb feladatom az Iszlám Állam elpusztítása


Barack Obama amerikai elnök két vezetői tanácskozáson is megerősítette, hogy az egyik legfontosabb feladata hivatali ideje végéig az Iszlám Állam megsemmisítése. John McCain republikánus szenátor eközben bírálta az Iszlám Állam elleni amerikai stratégiát.

Az elnök először Ashton Carter védelmi miniszterrel találkozott a Pentagonban, majd a Fehér Házban fogadta Joe Dunfordot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét és az amerikai erők regionális parancsnokságainak vezetőit.

Obama már a két találkozó előtt azt mondta az újságíróknak: az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt továbbra is azon lesz, hogy szétrombolják a terrorszervezet vezetését, anyagi forrásait és egész pénzügyi hálózatát, infrastruktúráját. Ehhez szükséges a katonai műveletek még jobb összehangolása a hírszerzési és a diplomáciai tevékenységgel.

Azt mondta, hogy

bár a dzsihadisták kezén lévő terület folyamatosan csökken, a törökországi és a belgiumi terrortámadások bizonyítják, hogy az Iszlám Állam még mindig képes súlyos csapásra.

Megemlítette a koalíciós erők erőfeszítéseit a szíriai Rakka és az iraki Moszul közötti főút megszerzésére. A két város ugyanis az Iszlám Állam két legfontosabb bázisa, s a terroristák ezekből koordinálják támadásaikat.

Nem tűrhetjük tovább, hogy Rakkában és Moszulban még jobban megvessék a lábukat, állandóan nyomás alatt kell tartanunk őket

– mondta Obama.

A védelmi minisztérium tisztségviselői elmondták, hogy a különleges erők további erősítését tervezik a térségben.

Közben John McCain arizonai republikánus szenátor a védelmi miniszternek írt levelet, amelyben kudarcnak ítélte az Iszlám Állam elleni amerikai stratégiát. Szerinte az Obama-kormány túl óvatos, és ez gúzsba köti a katonai parancsnokokat. Több parancsnok elmondta neki, hogy nem azt tartják elsősorban szem előtt, mi kell a győzelemhez, hanem elsősorban azt kell nézniük, hogy a kormány mit enged meg nekik.

A szenátor – aki egyúttal a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke – párhuzamot vont az Iszlám Állam elleni küzdelem és a vietnami háború között, mondván, a vietnamihoz hasonló vereség vár az Egyesült Államokra. McCain a vietnami háborúban haditengerészeti pilóta volt, majd öt évre hadifogságba került – írja az MTI.