A Rothschild cégcsoport vásárolja meg Porosenko csokigyárát


A Rothschild cégcsoport megerősítette csütörtökön, hogy valóban bizalmi szerződést kötöttek az ukrán elnök tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat irányításának átvételéről, és leszögezték, hogy a szerződés a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő tartalmú.

A vállalat közleményében hangsúlyozta, hogy a bizalmi megállapodás olyan nemzetközi szabványokra alapul, amelyeket olyan politikusok esetében alkalmaznak, akiknek át kell adniuk vagyonuk kezelését arra az időre, amíg hivatali idejüket töltik.

A hét elején ismertté vált, hogy Petro Porosenko ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán.

Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok szerint komoly felháborodást keltett az ország lakossága körében az, hogy az államfő offshore céggel rendelkezik, ami további politikai presztízsveszteséget okozott neki. Az ügy iróniája ugyanakkor az, hogy Porosenko egyszerűen be akarta tartani választási ígéretét a Roshen eladására vonatkozóan, de ennek megvalósításához elkerülhetetlen volt a cég megalapítása – írták a The Washington Post amerikai lapban megjelent, majd az Ukrajinszka Pravda hírportál által is leközölt elemző cikk ukrán szerzői. Felhívták a figyelmet arra, hogy az ukrán alkotmány értelmében rendelkezhet vagyonnal az államfő, de üzleti tevékenységet nem folytathat.

Azt azonban az ukrán jog nem szabályozza, hogy a hivatalban lévő elnök már meglévő aktívumainak átalakítása üzleti tevékenységnek minősül-e.

Szakértők felróják Porosenkónak még azt, hogy a brit Virgin-szigeteken bejegyzett új cége – amelyet a Roshen eladása érdekében hozott létre – nem szerepelt vagyonnyilatkozatában, noha erre sincs egyértelmű szabály.

A cikk írói szerint valóban csak technikai jellegű ügyletről van szó, az államfő eddig nem alkalmazta az általa létrehozott offshore céget adóelkerülésre, és annak semmi köze vagyonának gyarapodásához. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Porosenko az ukrán és más posztszovjet országok politikusainak, üzletembereinek bevett gyakorlatával ellentétben nem más, hanem saját nevén hozta létre a Virgin-szigeteki vállalatot.

A cikk szerint a Roshen tavaly több mint 1,3 milliárd hrivnyát (13,7 milliárd forintot) fizetett be adóként az ukrán állami költségvetésbe, amivel az ország 74-ik legnagyobb adófizetője volt 2015-ben.

A Forbes-Ukrajina című újság múlt heti számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt – írta az MTI.