Hekkerek okozták az offshore-botrányt?


A panamai Mossack Fonseca cáfolja, hogy a vasárnap napvilágot látott titkos dokumentumokat egy belső forrás szivárogtatta volna ki.

Az ügyvédi iroda állítása szerint hekkerek áldozatává vált. Minden idők egyik legnagyobb offshore-botránya számos állami vezetőt és politikust érint, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Bassár el-Aszad szíriai államfőt és David Cameron brit miniszterelnök édesapját.

“Kizártuk a belső kiszivárogtatás lehetőségét, hekkerek áldozatává váltunk”

– nyilatkozta szerdán a vasárnap kirobbant offshore-botránnyal kapcsolatban Ramon Fonseca, a panamai Mossack Fonseca egyik alapító tagja. Az ügyvédi iroda vezetője kiemelte, egy külső szerverről érkezett a támadás.

“Megtettük a megfelelő lépéseket, és hétfőn panaszt nyújtottunk be a panamai ügyészségnek”

– Fonseca rámutatott, a média csak a dokumentumokról beszél, pedig egyedül a hekkertámadás volt bűncselekmény. Hozzátette, a cég nem érti a hatalmas felháborodást – írja az Al Jazeera.

A nemzetközi oknyomozás keretében feldolgozott több millió e-mailből és egyéb dokumentumból több tucat állami vezető, politikus és híresség offshore-érdekeltségei kerültek napvilágra. Minden idők egyik legnagyobb offshore-botrányának érdekeltjei között található például Vlagyimir Putyin orosz elnök, Bassár el-Aszad szíriai államfő, Sigmundur Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök, David Cameron brit miniszterelnök édesapja, valamint Jackie Chan színész és Lionel Messi futballista is – közölte az orientpress.hu.