Megsértette a török államfőt egy televízios műsorban, most eljárást indítanak ellene


A németországi Mainz ügyészsége szerdán eljárást indított a ZDF neo közszolgálati csatorna heti szatirikus magazinműsorának vezetője ellen egy vers miatt, amelyben a műsorvezető durva szavakkal szidalmazta Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

A mainzi ügyészség szerint az alkotás a büntetőtörvénykönyv azon paragrafusába ütközhet, amely tiltja más országok intézményeinek és képviselőinek sértegetését. Ezért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az eljárást magánszemélyek panaszai nyomán indították el.

Jan Böhmermann a Neo Magazin Royale című szatirikus műsor március 30-i adásában olvasta fel a török államfő sértegetésével teletűzdelt versét, amelyet válasznak szánt arra, hogy az ankarai vezetés kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát.

A német kormány az extra3 szerkesztőinek alkotását a védelmébe vette és visszautasította a bírálatokat. Álláspontja szerint a török elnököt gúnyoló dal belefér a szólásszabadságba. Jan Böhmermann versét azonban elítélte, és ezt Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatása alapján Angela Merkel kancellár személyesen is jelezte Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel a napokban más ügyben folytatott telefonbeszélgetésén. A kancellár kifejtette, hogy megítélése szerint a ZDF neo műsorvezetője szándékosan, súlyosan megsértette Recep Tayyip Erdogant, ami elfogadhatatlan.

A ZDF neo még a kancellár állásfoglalása előtt eltávolította a műsorszámot az online műsortárából.

(mti)