Németországban több százezer eurót koboztak el a menedékkérőktől


A német szövetségi rendőrség tavaly több százezer eurót kobozott el menedékkérőktől ellátásuk és esetleges hazatérésük finanszírozásra – írta csütörtökön a Bild című lap kormányzati adatokra hivatkozva.

A szövetségi kormány az ellenzéki Baloldal parlamenti (Bundestag) frakciójának írásbeli kérdésére adott válaszában azt írta, hogy a határőrizetet végző szövetségi rendőrség munkatársai a belépésre jelentkező menedékkérőktől átkutatásuk során előzetes számítások szerint 349 438,97 eurót (több mint 100 millió forintot) koboztak el.

A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek a munkanélküli ellátás leggyakoribb formájában, az úgynevezett Hartz IV segélyben részesülő állástalanokhoz hasonlóan először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek közpénzből finanszírozott segítséget, ha már mindenük elfogyott.

Az előírás betartatása tartományi hatáskörbe tartozik, ezért nincs egységes, az országban mindenütt alkalmazott eljárás. Így például Bajorországban a hatóságok 750 eurós értékhatár felett minden készpénzt és értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől. Baden-Württembergben 350 euró, Hessenben 200 euró az értékhatár – írta a Bild.

Hasonló szabályozás van érvényben más országokban, köztük Svájcban és Dániában is, ahol két hónapja vezették be, hogy ha 10 ezer koronánál – 420 ezer forintnál – nagyobb értéket birtokol egy menedékkérő, akkor elkobozható az összeghatár feletti érték. Az új jogszabályt még egyetlen esetben sem alkalmazták.

MTI