Autonómialevél: tiltakoznak az ukrán nacionalisták


Nem csillapodnak a kedélyek a Kárpátaljai Megyei Tanács Kijevnek címzett „autonómialevele” kapcsán. Sőt, a képviselők beadványa egyre nagyobb vihart kavar.

Amint az várható volt, hallatták hangjukat a nacionalista beállítottságú szervezetek. Több ilyen képződmény közös tiltakozó levelet tett közé, míg a Szvoboda megyei szervezete vagy a félkatonai Karpatszka Szics – amelyik nemrégen a magyarok ellen uszított, és késhegyre kívánt bennünket – önállóan „toporzékolt” dühében.

Közösen háborodott fel a Proszvita, az Ukrán Népi Mozgalom helyi szervezete, és az Ivan Margitics egykori püspökről elnevezett görög katolikusok szövetsége. Azt írják, a megyei képviselők szembe fordultak az ukrán nemzeti érdekekkel, és tettük kimeríti az államárulás fogalmát.

A testület feloszlatását, az igennel szavazók szigorú felelősségre vonását követelik.

Valamint arra kérik az ukrán érzelmű képviselőket, vonják vissza támogatásukat a szóban forgó dokumentumról.

A Karpatszka Szics és a Szvoboda még erősebb jelzőket használ. Arra emlékeztetnek, hogy a Krímen és a Donbászon is hasonló tartalmú nyilatkozatokkal kezdődtek az események.

A tiltakozó levél írói egyenesen a külföldi titkosszolgálatok kezét látják az egészben, szerintük Ukrajna destabilizációját szolgálja ez az egész.

A levélben említett 1991-es népszavazást is a titkosszolgálatok számlájára írják, semmibe véve azt, hogy a kárpátaljai lakosok 78 százaléka állt ki akkor a megye önrendelkezése mellett.

Portálunk alaposabban megvizsgálta az „autonómialevelet”, s emlékeztet arra, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői által a kijevi vezetésnek címzett beadványában semmi törvénytelent nem kér, csupán az államfő által tett ígéretek teljesítését kéri.